Основные новости

США підозрюють Росію у причетності до кібератак на українські електромережі – ЗМІ

9ECFDFE9-5D95-4CA1-B1CA-08437A7A1D85_w640_r1_s

Центральне розвідувальне управління, Агентство національної безпеки, Департамент внутрішньої безпеки США розслідують, чи причетні російські урядові хакери до кібератак на українські електромережі в грудні 2015 року. За повідомленнями видань Daily Beast та Washington Examiner, американські безпекові агенції вивчають шкідливе програмне забезпечення, знайдене в мережі компанії «Прикарпаттяобленерго».

Кібератака в Україні може бути поганим знаком для американських енергокомпаній, оскільки відоме як BlackEnergy програмне забезпечення у 2014 році використовувалося також для атаки на енергетичні об’єкти у США. Та атака не завдала шкоди, але стурбувала безпекові й розвідувальні агенції США.

Американські комунальні агенції, зокрема, Північноамериканська рада електричної безпеки, закликали енергетичні компанії бути напоготові і перевірити захист своїх мереж з огляду на успішну атаку хакерів в Україні.

Українська компанія «Прикарпаттяобленерго» повідомила про вимкнення електроенергії, що вразило Івано-Франківськ і ще частину Прикарпаття, 23 грудня. Причиною аварії назвали втручання сторонніх осіб у роботу телемеханіки – автоматичної системи контролю та управління енергообладнанням. Крім того, компанія повідомила і про технічні збої в роботі свого кол-центру.

Служба безпеки України 28 грудня звинуватила в цьому Росію. СБУ повідомила, що йшлося про кілька українських енергокомпаній. Незалежних повідомлень про причетність Москви до хакерської атаки досі немає.

Підтримувана Росією група Sandworm раніше вже підозрювалася у використанні програмного забезпечення BlackEnergy для цілеспрямованих атак.

Залишити відповідь