Основные новости

Президент: Росія і бойовики роблять все, щоб конфлікт на Донбасі тривав

14432930_850184598449267_6069029370226269191_n

Росія та сили, які вона підтримує, докладають значних зусиль для того, щоб збройний конфлікт на Донбасі тривав.
Про це заявив президент України Петро Порошенко , виступаючи на Генасамблеї ООН у середу в Нью-Йорку.

Він нагадав, що конфлікт на Донбасі триває вже 2 роки. За цей час загинуло близько 10 тис. осіб – військових та цивільного населення.

За словами Порошенка, Україна має незаперечні докази прямої участі у конфлікті на Донбасі офіційних представників Росії, а також проросійських терористичних угруповань.

“Зараз на Донбасі є близько 38 тисяч військових, із них більша частина – це найманці з Росії”, – заявив президент.
“Ці війська озброєні до зубів Росією. Я не перебільшую. У їхньому розпорядженні є понад 700 танків, 1200 БМП, понад 1 тис. артилерійських систем і понад 300 РСЗВ”, – додав він.

“Росія продовжує направляти людські та військові ресурси на територію України через неконтрольовану ділянку кордону. У той же час російська сторона продовжує наполягати, що вона не має до цього стосунку, що росіян в Україні немає. Російською це звучить “їх там немає”, – сказав президент України.

“Ми неодноразово стикалися з опором з боку Кремля та їхніх прибічників, які роблять все можливе для того, щоб затягнути цей мирний процес, і вдаються до деструктивних дій щодо України. Ми сподіваємось, що Росія відмовиться від такого підходу, аби був шанс для комплексного врегулювання”, – заявив він.

Президент також закликав ЮНІСЕФ втрутитися у ситуацію із незаконним взяттям в заручники на Донбасі дітей.
“Я був шокований, коли дізнався, що нещодавно підтримувані Росією НЗФ на території Донбасу беруть дітей у заручники. Вони показали відео допиту підлітків, яких вони звинуватили у диверсійній діяльності. Така поведінка є неприпустимою в 21 столітті і ми закликаємо ЮНІСЕФ втрутитися і зупинити тортури над цими дітьми”, – заявив Порошенко.

Президент України зазначив, що цього року буде обраний наступний генсекретар ООН. “І я сподіваюся, що кандидат на цю важливу посаду буде не тільки професійним, а й перш за все вірним статуту ООН, він має бути готовим рішуче використовувати інструменти і засоби у відповідності зі статтею 99 статуту ООН у випадку виникнення загрози миру та безпеці”, – підкреслив глава держави.

Залишити відповідь