Основные новости

Меркель: посилення НАТО на Сході має відбутися за нормою про напад на альянс

Федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель вважає, що НАТО має посилювати свою присутність у східних країнах-членах альянсу у відповідності до п’ятої статті Вашингтонського договору.

Про це вона заявила у виступі на Мюнхенській безпековій конференції, повідомляє з Мюнхена кореспондент “Європейської правди”.

“Я пропоную генеральному секретарю НАТО, який тут присутній, посилити східний фланг НАТО. Це дуже важливо”, – заявила вона.

“Наразі ми будемо це робити в рамках п’ятої статті НАТО, посилюючи один одного”, – заявила вона.

Як відомо, п’ята стаття Вашингтонського договору НАТО каже про спільний захист в разі нападу на альянс.
Вона звучить таким чином: “Сторони погоджуються, що збройний напад на одну або кількох із них у Європі чи у Північній Америці вважатиметься нападом на них усіх… в разі здійснення такого нападу кожна з них… надасть допомогу тій Стороні або Сторонам, які зазнали нападу… включаючи застосування збройної сили, з метою відновлення і збереження безпеки у Північноатлантичному регіоні”.

Нагадаємо, країни Балтії домовилися про прискорене і спрощене переміщення військ НАТО територією Литви, Латвії та Естонії.

На торішньому саміті у Варшаві Альянс вирішив розмістити в Латвії, Литві, Естонії та Польщі багатонаціональні батальйони на основі ротації. Тоді ж було вирішено, що основу контингенту батальйону, розміщеного в Латвії, складе Канада, в Литві – Німеччина, в Естонії – Велика Британія, а в Польщі – США.

Залишити відповідь