Украина Реформы

Уряд схвалив законопроект, який дає «зелене світло» для реалізації в Україні безпрецедентного проекту єМалятко.

Державне агентство з питань електронного урядування України

15 хв. · 

#єМалятко #еПослуги

Уряд схвалив законопроект, який дає «зелене світло» для реалізації в Україні безпрецедентного проекту єМалятко.

??‍?‍? Проект єМалятко покликаний значно заощадити час батьків, адже надасть можливість отримати в електронному вигляді дев’ять послуг, пов’язаних із народженням дитини, за принципом «єдиного вікна» безпосередньо в пологовому будинку.

Назва проекту походить від словосполучення «малятко є»?. Таким чином держава не тільки переводить послуги в електронний формат, але й демонструє батькам розуміння їхніх турбот. Мова йде про народження дитини: малятко є – і держава готова допомогти батькам в отриманні необхідних адміністративних послуг.

єМалятко містить дев’ять послуг, які можна буде оформити за однією заявою:
?реєстрація народження дитини
?реєстрація місця проживання народженої дитини
?призначення допомоги при народженні дитини
?реєстрація народженої дитини в електронній системі охорони здоров’я
?реєстрація народженої дитини у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків
?отримання посвідчень батьків багатодітної сім’ї та дитини з багатодітної сім’ї
?визначення походження народженої дитини, батьки якої не перебувають у шлюбі між собою
?визначення належності дитини до громадянства України
?присвоєння дитині унікального номеру запису в Єдиному державному демографічному реєстрі

▶️ Надання комплексної послуги єМалятко також оптимізує роботу державних органів завдяки налагодженню електронної взаємодії між реєстрами.

Проект єМалятко – безпрецедентна послуга для України, але не для світу. Схожа практика, коли послуги об`єднують за «життєвою ситуацією», вже застосовується в багатьох країнах.
Зокрема, послуги при народженні дитини надають комплексно в Канаді, Новій Зеландії, Австралії, а також Сербії. У цій країні, яка є значно меншою за Україну, завдяки об`єднанню п’яти послуг вдалося заощадити за рік близько 600 000 годин та 1,8 млн євро.

Реалізація цього проекту відбувається у співпраці проекту ЄС «Підтримка комплексної реформи державного управління в Україні» EU 4 PAR , Офіс реформи адмінпослуг (EDGE), Програми «Електронне врядування задля підзвітності влади та участі громади» Програма EGAPта низки українських державних органів.

?Отже проект Закону України «Про внесення зміни до деяких законів України щодо створення сприятливих умов для отримання послуг, пов’язаних з народженням дитини» розроблений Міністерством юстиції і схвалений Урядом.
Тепер черга – за народними депутатами.

Міністерство економічного розвитку і торгівлі України Міністерство фінансів України Міністерство юстиції України Міністерство охорони здоров’я України Міністерство соціальної політики України Міністерство внутрішніх справ Мінрегіон Державна фіскальна служба УкраїниГоловне територіальне управління юстиції у місті Києві Oleksandr Saenko Володимир Бондаренко – Державний секретар Кабінету Міністрів України Oleksandr Ryzhenko Алексей Выскуб (Aleksey Vyskub)

Залишити відповідь