Украина НАТО

Стандарти в дії. Харківські спецпризначенці перейшли на натівський калібр!

Стандарти в дії. Харківські спецпризначенці перейшли на натівський калібр!

З початком російської агресії у військовому середовищі з новою силою спалахнула дискусія: який стандарт патронів потрібен Україні та за яким стрілецьким озброєнням майбутнє: за звичною лінійкою Калашникова чи М-4? У Національній гвардії України розпочали переозброєння деяких своїх підрозділів відповідно до натівських стандартів. Це дозволяє більш органічно здійснити перехід на якісно новий рівень виконання бойових задач та логістичного забезпечення військових формувань, що стримують зовнішню збройну агресію. Наразі, окремий загін спеціального призначення Східного територіального управління отримав нові штурмові ґвинтівки UAR-15 під під патрон 5,56×45 мм НАТО.

Аби дізнатися які відгуки спецпризначенців про згаданий зразок озброєння, ми відвідали військове стрільбище поблизу Васищевого.

Перше, що відразу стає помітно – тихша робота нової ґвинтівки, адже вона обладнана штатним «глушником», ресурс якого складає десять тисяч пострілів. Вона компактна. І б’є значно кучніше, залишаючи у центрі мішені акуратні дірочки.

«Тих же результатів, що з UAR-15, я досягаю значно більшими зусиллями та завдяки додатковому тактичному спорядженню, яким обладнують автомати Калашнікова. А це ж додаткова вага, а ще втручання до конструкції. Звісно, робота з ґвинтівкою, де всі ці нюанси зарані передбачені, набагато приємніше і ефективніше. Ти береш її до рук і відчуваєш, що вона зроблена з повагою до стрільця-професіонала, який чітко усвідомлює, що йому потрібно для виконання тієї чи іншої задачі», – прокоментував результати після стрільби один із спецпризначенців. Всі його постріли лягли у «десятку».

Своїм досвідом, після місяця експлуатації UAR-15 поділився військовослужбовець ОЗСП Володимир. Він – практик, досить мовчазний, проте детально розповів про переваги нової ґвинтівки, яка виготовляється ТОВ «Зброяр» за ліцензією.

«UAR-15 має замінити всім відомий автомат Калашникова. Вона більш ергономічна. Має модульне компонування, верхня частина ствольної коробки та цівка мають напрямні типу Пікатіні для установки прицільних пристосувань та інших аксесуарів. Варто зазначити, що ми отримали не лише саму ґвинтівку, вона йде у комплекті. У нього входить дуже гарний шведський коліматор, вологозахисний чохол, сумка для переносу ґвинтівки, спорядження для перенесення магазинів, ЗІП, із заводу постачаються запасні ключі, інструменти, які потрібно змінювати у ході експлуатації. Також сюди входить дуже зручний ремінь. Він легко приєднується, від’єднується, трансформується з двоточкового на одноточковий. Тобто існує значно більше можливостей для маневру та найбільш ефективної роботи у швидкоплинних тактичних умовах. При цьому ґвинтівка UAR-15 має ліпшу кучність, ніж автомат Калашникова. Ствол та ударно-спусковий механізм, від яких безпосередньо залежить остання характеристика, виготовляються у США», – розповів Володимир. Серед переваг він назвав зручність приєднання та зняття магазина. Останні, до речі, зроблені із прозорого пластику, і це дозволяє візуально контролювати кількість патронів.

Він також зауважив: аби вивчити основну масу найважливіших нюансів щодо експлуатації та правильного обслуговування нової штурмової ґвинтівки, достатньо місяця. Її обслуговування вимагає більшої уваги – все таки це точніший інструмент, і потребує професійного підходу. Всі ці моменти, власне, найкраще тестувати, а також реалізувати на практиці саме в умовах підрозділу спеціального призначення, який регулярно залучається до виконання бойових задач в районі проведення операції Об’єднаних сил. У перспективі подібне озброєння може надійти й у інші підрозділи.

Залишити відповідь