Тетяна Геращенко

11 січня 2021 року

Щасливого ранку, друзі.
Дякую Захисникам України. Вашими плечами тримається небо.
Понеділок. Що важливого?
????
Між Заходом і Сходом: здоров’ям українців грає геополітика вакцин – New York Times
Зрив поставок західних вакцин з США, тонкощі європейскої політики та відмова від російського «Супутника V» привели Україну в центр геополітичної конкуренції COVID-вакцин.
Як повідомляє Укрінформ, про це пише New York Times.
Перші поставки Pfizer та інших західних вакцин зірвалися через введену президентом США Дональдом Трампом заборону на експорт препаратів. Переговори тривають донині, терміни переносяться, немає ніякої гарантії, що Україна отримає вакцини до кінця 2021 року.
https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3168341-miz-zahodom-i-shodom-zdorovam-ukrainciv-grae-geopolitika-vakcin-new-york-times.html
????
Прокурор США: агенти ФБР обшукують офіси та будинки законодавців
НАШВІЛЛ, штат Теннессі (AP) – Федеральна прокуратура штату Теннессі заявила в п’ятницю, що агенти ФБР обшукали будинки та офіси кількох законодавців штату.
Прес-секретар прокуратури США у Середньому Теннессі Девід Болінг підтвердив, що обшуки включали будинки колишнього спікера Палати республіканських парламентів Глена Касади, представника штату Робіна Сміта та колишнього керівника апарату Касади Кейда Котрена. За словами спікера палати парламенту Камерона Секстона, в офісі республіканського представника Тодда Уорнера також проводився обшук.
Болінг відмовився надати будь-яку додаткову інформацію щодо характеру обшуків та кількості депутатів.
Прес-секретар ФБР передав усі питання до прокуратури США.
Губернатор республіканської партії Білл Лі сказав журналістам у п’ятницю, що він говорив із Секстоном, республіканцем із Кросвілля, про обшуки, описуючи їх як “рейди ФБР”.


Пенс розглядає можливість перейняти на себе президентські повноваження в США – CNN
Віцепрезидент США Майк Пенс не виключає можливості застосування 25-ої поправки Конституції в разі, якщо поведінка Дональда Трампа загрожуватиме нації.


Віцепрезидент США Майкл Пенс вирішив бути присутнім на інавгурації новообраного президента Джо Байдена 20 січня у Вашингтоні.
Як повідомляє Укрінформ, про це із посиланням на наближені до Пенса джерела пише NBC News.
“Віцепрезидент Майк Пенс відвідає інавгурацію обраного президента Джо Байдена й віцепрезидента Каміли Харріс”, – стверджує NBC News.


Apple теж видалила додаток Parler, в якому спілкувалися прихильники Трампа
Компанія Apple прибрала додаток соціальної мережі Parler з App Store на тлі кривавих заворушень у Вашингтоні.


У США арештували учасників штурму Капітолію, у тому числі “шамана” QAnon з рогами
У США взяли під варту ще кількох учасників штурму Капітолію, у тому числі Джейкоба Ентоні Ченслі, який називає себе шаманом QAnon, безглуздої теорії змови.


Amazon припиняє хостинг популярної серед фанатів Трампа соцмережі Parler
Інтернет-гігант Amazon вирішив відмовити популярній серед прихильників Дональда Трампа соціальній платформі Parler у зберіганні даних.


Група членів Палати представників Конгресу США від Демократичної партії заявляє про готовність вже в понеділок, 11 січня, представити статтю для оголошення імпічменту президенту країни Дональду Трампу.
“Ми внесемо на розгляд статтю для імпічменту в понеділок – під час засідання Палати представників”, – написав у своєму Твіттері один із авторів цього документа конгресмен Тед Лью.
Він зазначив, що вже 180 осіб висловили підтримку підготовленій статті.
Демократи намагаються усунути від влади Трампа, не чекаючи інавгурації його наступника Джо Байдена 20 січня. На їхню думку, Трамп не може залишатися в Білому домі, оскільки він відповідальний за недавні заворушення у Вашингтоні, під час яких група прихильників нинішнього президента прорвалися в будівлю Конгресу.
Очікується, що демократи в Палаті представників можуть встигнути оголосити імпічмент, скориставшись прискореною процедурою. Однак Сенат США, в якому більшість у республіканців, або відхилить пропозицію про імпічмент, або просто затягне розгляд цього питання до приходу до влади наступного президента.


Президент США Дональд Трамп розглядає можливість того, щоб Руді Джуліані і Алан Дершовіц захищали його, якщо йому загрожує ще один процес щодо імпічменту.


Джо Байден підтримав нову стратегію із вакцинації від COVID-19 у США
https://ukrainian.voanews.com/a/biden-vaktsynatsia-stratehia/5731882.html


Головною радницею новообраного президента Сполучених Штатів Америки Джо Байден з питань Росії буде Андреа Кендал-Тейлор
Байден і його віцепрезидентка Камала Гарріс опублікували на сайті перехідної адміністрації персональний склад Ради національної безпеки, розповідає Еспресо.TV.
У своєму твіттері Кендал-Тейлор підтвердила факт призначення.
“Маю честь охоче долучитися до цієї неймовірної команди РНБ. Стаємо до роботи!”, – заявила вона.
Як зазначається у короткій довідці, Кендал-Тейлор раніше працювала аналітикинею у Раді нацбезпеки і Центральному розвідувальному управлінні.
Народилася Андреа Кендал-Тейлор у Сан-Дієго. Навчалася у Прінстонському та Каліфорнійському університетах. Має науковий ступінь з політології. Одружена. Виховує трьох дітей.
????
В СКУ висловили співчуття з приводу смерті провідного українського громадського діяча в РФ Тараса Дудка
Світовий конґрес українців (СКУ) висловив глибоку скорботу та співчуття з приводу відходу у вічність 3 січня провідного українського громадського діяча в Російській Федерації, голови української громади Москви «Провісник» Тараса Дудка.
????
Міністр охорони здоров’я Британії Метт Хенкок заявив у неділю, що в країні від COVID-19 вже вакциновано близько 2 мільйонів осіб.


Велика Британія підтримує незалежність і територіальну цілісність України та продовжить робити це надалі.
Про це заявили у британському посольстві в Україні з нагоди 29-річчя встановлення дипломатичних відносин між країнами, повідомляє Укрінформ.
“Сьогодні виповнюється 29 років встановленню дипломатичних відносин між Великою Британією та Україною. Британія беззастережно підтримує незалежність і територіальну цілісність України та продовжить робити це у майбутньому”, – зазначили в посольстві.
????
Після штурму Капітолія в Берліні посилено безпеку Бундестагу


Макрон і Путін зідзвонились перед візитом Пашиняна і Алієва в Москву
Президент РФ Владімір Путін в неділю обговорив по телефону з президентом Франції Еммануелем Макроно майбутню тристоронню зустріч щодо Карабаху 11 січня в Москві.


Австрійська міністерка подала у відставку через звинувачення у плагіаті в дисертації
Глава Міністерства праці, сім’ї та молоді Австрії Крістіне Ашбахер пішла у відставку через звинувачення в плагіаті під час написання дисертації.


Мерія Лієра вибачиться за суд над «останньою відьмою Бельгії»
Мерія бельгійського міста Лієр встановила пам’ятний знак на місці публічної страти “останньої відьми Бельгії”, яку спалили 430 років тому.


Deutsche Welle
Число спроб нелегального перетину кордону ЄС у 2020 році є найнижчим за сім років
У 2020 році мігранти здійснили 124 тисячі спроб нелегально потрапити до Євросоюзу, підрахували в агентстві Frontex.


Радіо Свобода
ЄС подвоїв замовлення на вакцину Pfizer і скуповує половину її обсягу
Європейський союз законтрактував додатково 300 мільйонів доз вакцини проти COVID-19 спільної розробки компаній Pfizer і BioNTech


Переговори Німеччини й Росії про виробництво вакцин від коронавірусу суперечать правилам ЄС – глава Єврокомісії
Про спільне виробництво вакцини раніше сказала Ангела Меркель у телефонній розмові з Володимиром Путіним
Німеччина та Росія юридично не можуть мати домовленості щодо спільної вакцини від COVID-19. Про це заявила Президент Європейської Комісії Урсула фон дер Ляєн.
Відповідаючи на запитання журналіста про майбутнє російської вакцини «Спутник V» в Європі та переговори Ангели Меркель та Володимира Путіна щодо спільної вакцини від коронавірусу, фон дер Ляєн запевнила, що жодна країна-член Європейського Союзу юридично не має права проводити паралельні переговори не з країною-членом ЄС у рамках ситуації з вакцинами.
«Перше, на чому я хочу наголосити, що єдина можлива співпраця щодо вакцин існує в рамках 27 країн-членів Євросоюзу і жодна країна-член ЄС на основі цієї юридично зобов’язальної бази не може вести паралельні переговори або мати паралельну угоду», – сказала фон дер Ляєн.
Вона додала, що вакцини, які фігурують в Євросоюзі, повинні проходити процес затвердження Європейським медичним агентством (ЕМА) і, відтак, вони є «безпечними, ефективними вакцинами».
Урсула фон дер Ляєн уточнила, що загалом для жителів Євросоюзу розраховано виробити 2,3 млрд доз вакцин.


Лідери країн Європейського союзу 21 січня проведуть саміт у форматі відеоконференції з питання боротьби з пандемією коронавірусу.
Як повідомляє “Європейська правда”, про це повідомив речник президента Європейської ради Баренди Лейтс.
“21 січня о 18:00 глава Євроради Шарль Мішель проведе відеоконференцію з лідерами 27 країн – членів Євросоюзу для координації навколо COVID-19”, – написав Лейтс в Twitter.
???
Кривонос розповів про операцію щодо повернення Криму, яку зірвав зрадник
Генштаб ЗСУ готував секретну операцію по поверненню Криму, під час якої на півострів планували перекинути найбільш боєздатні підрозділи ВДВ.
https://www.youtube.com/watch?v=R9h9W9u1Lxk
???
Українці у грудні купили рекордний обсяг валюти
Українці в грудні 2020 року купили 1,71 мільярд доларів, це на 18,3% більше, ніж в листопаді, і є рекордним показником за весь рік.
???⚙️
Ryanair призупиняє 70% рейсів із Києва до весни
Лоукост Ryanair призупинить польоти на 70% маршрутів з Києва до кінця березня, коли авіація переходить на літній сезон.


На Майдані утворили «ланцюг солідарності» з протестувальниками у Білорусі
Близько пів сотні активістів у Києві на Майдані Незалежності організували ланцюг солідарності з білорусами, які виходять на акції протесту в Мінську та інших білоруських містах.

Файного дня всім ??

Залишити відповідь