Основные новости

Огляд новин за 4 квітня 2017 року

– Президент повідомив, що сьогодні ЄС надав 600 млн євро макрофінансової допомоги Україні. «Це означає, що весь світ сьогодні разом з нами, що нас підтримують починаючи від Канади, США і закінчуючи Японією», – наголосив Глава держави.
http://www.president.gov.ua/…/yevropejskij-soyuz-nadav-ukra…

– Ощадбанк здійснив остаточне погашення кредитів, отриманих від Національного банку України на умовах рефінансування. 4 квітня 2017 року було проведено погашення залишку на суму 2 млрд. грн. Відповідно до графіка було погашено кредити рефінансування на суму 2,5 млрд. грн. Решту заборгованості – 17,4 млрд. грн. – повернуто достроково, а саме 3,5 млрд. грн. – у 2015 році, 11,4 млрд. грн. – у 2016 році, 2,5 млрд. грн. – у 2017 році.
http://www.oschadbank.ua/ua/press-service/news/4337644/

– ПАТ “Укргідроенерго” в 2016 році збільшило чистий прибуток в два рази (на 1 млрд 119,175 млн грн) у порівнянні з 2015 роком – до 2 млрд 209,718 млн грн. Згідно з розміщеною на сайті Міністерства енергетики та вугільної промисловості звітності компанії, її чистий дохід у минулому році зріс на 34,2% (на 1 млрд 76,775 млн грн) – до 5 млрд 997,813 млн грн, валовий прибуток – на 47,9% (на 1 млрд 76,775 млн грн), до 3 млрд 327,088 млн грн.
http://uprom.info/…/ukrgidroenergo-vidraportuvav-pro-podvoy…

– Україна обговорює з керівництвом Skoda Auto можливість відкриття заводу компанії в державі. Про це йшлося під час зустрічі прем’єр-міністра Володимира Гройсмана з очільником правління Skoda Auto Бернхардом Майєром. “Думаю, що в найближчі три місяці ми обсудимо всі деталі та альтернативи з метою розробки позитивного бізнес кейсу та прийняття правильного рішення”, – підсумував Майєр.
http://espreso.tv/…/odyn_z_naybilshykh_avtovyrobnykiv_mozhe…

– АМПУ планирует реконструкцию 11 причалов и строительство одного нового. Модернизация коснется пяти портов. Общая стоимость работ составит 5,6 млрд грн. АМПУ намерена реализовать ряд инвестиционных проектов по созданию и реконструкции объектов причальной инфраструктуры в морских портах. С этой целью сегодня, 4 апреля, в Киеве Администрация морпортов совместно с Американской торговой палатой в Украине (АСС) провела “День развития портовой инфраструктуры”
http://cfts.org.ua/…/esche_12_proektov_vetskagansa_kakie_pr…

– Україна у рейтингу вільних країн покращила свої позиції, має рейтинг 4,71 та є частково вільною країною. Про це йдеться у результатах рейтингу вільних країн Freedom House. “У 2016 році парламент провів широкі судові реформи і створив всеосяжну антикорупційну структуру, засновану на кращих практиках ЄС. Великий проект децентралізації, що передбачає об’єднання підрозділів місцевих органів влади у більш великі організації, почав чинити вплив у формі більш ефективного і кращого місцевого управління”
http://espreso.tv/…/ukrayina_pokraschyla_sviy_rezultat_u_re…

– Україна зобов’язалася перед МВФ відкрити ринок землі з наступного року. Нове законодавство в Україні, яке дозволятиме продаж сільськогосподарських земель, має бути прийняте парламентом до кінця наступного місяця, а мораторій на продаж земель припинить свою дію після завершення 2017 року. Такі зобов’язання українська сторона взяла перед МВФ у оновленому Меморандумі з питань економічної та фінансової політики, оприлюдненому у вівторок
https://www.ukrinform.ua/…/2205778-ukraina-zobovazalasa-per…

– Представники найбільшої європейської лоукост-авіакомпанії Ryanair прибули до України. Про це повідомив Міністр інфраструктури України Володимир Омелян. За його словами, представники Ryanair з операційних питань оглянули сьогодні Міжнародний аеропорт “Бориспіль”, ознайомилися з його можливостями. “Наскільки мені відомо, представники Ryanair залишились задоволеними станом та можливостями Борисполя”, – наголосив Міністр інфраструктури України, – “Ryanair в Україні є і буде. З осені цього року Ryanair полетить з Києва та зі Львова. Це не підлягає ніяким сумнівам і не може бути предметом спекуляцій”.
http://mtu.gov.ua/news/28548.html

– МОЗ затвердив і оприлюднив повний Реєстр лікарських засобів по якому люди можуть отримати безкоштовні ліки з 1 квітня
http://www.moz.gov.ua/ua/portal/pre_20170403_d.html

– Після отримання четвертого траншу від МВФ міжнародні валютні резерви України зростуть до 16,1 млрд дол. Про це на брифінгу сказав заступник голови Нацбанку Олег Чурій
http://i-army.org/pislya-transhu-mvf-rezervy-zrostut-do-16…/

– Національний банк пом’якшує вимогу до обов’язкового продажу надходжень в Україну в іноземній валюті. Відтепер юридичні особи повинні будуть продавати не 65%, а 50% своїх валютних надходжень. Національний банк продовжує суттєво пом’якшувати обмеження на продаж готівкової іноземної валюти населенню, яке стало вже менш дієвим заходом стабілізації ринку через його тривале застосування. Досі населення мало можливість купувати валюту на суму не більше 12 тис. гривень в еквіваленті одній особі в день. Відтепер Національний банк підвищив цю максимальну суму до 150 тис. гривень
https://bank.gov.ua/control/uk/publish/article…

– Світові лідери серед портових операторів Hutchison Ports і DP World можуть зайти в Україну вже у 2017 році. “Альтернативи приватному капіталу немає. Альтернативи іноземним інвестиціям немає. Саме тому ми всіляко наполягаємо, щоб в Україну зайшли найбільші бренди світові. У випадку морської галузі ми ведемо мову про Hutchison Ports і DP World. І в 2017-му, я щиро сподіваюся, вони зайдуть в Україну, зайдуть як оператори найбільших українських портів”, – сказав Омелян
https://www.ukrinform.ua/…/2205705-dva-najbilsi-portovi-ope…

– Паромный комплекс морского порта Черноморск принял судно NEPTUNE ITHAKI, которое доставило в Украину 635 автомобилей Mitsubishi Outlander PHEV для использования Нацполицией. Доставленные автомобили Mitsubishi являются не просто бензо-электрическим гибридом, но имеют возможность подзарядки от электросети. Дополнительно эта модель автомашин доукомплектована рацией, видеорегистратором, проблесковыми маячками и системой зарядки аккумуляторов.
http://cfts.org.ua/…/port_chernomorsk_prinyal_parom_s_635_a…

– Після успішного проходження всіх етапів державних випробувань на озброєння ЗСУ надійшов новий бронеавтомобіль “Козак-2”. Фактично це перша машина такого класу, що прийнята на озброєння армії України за всю історію незалежності держави. Новий бронеавтомобіль розроблено й виготовляється на київському НВО “Практика”, яке входить до Ліги оборонних підприємств України.
http://www.5.ua/…/persha-mashyna-za-istoriiu-nezalezhnosti-…

– Найближчим часом українці зможуть літати напряму з Одеси до Риги – Порошенко
https://twitter.com/5channel/status/849218790906675200

– Державі повернули курортні землі у Коблево. Апеляційний суд повернув державі 17 гектарів землі лісогосподарського призначення у курортній зоні Коблево, що на Миколаївщині. Її вартість оцінюють у 15 млн грн.
http://www.5.ua/…/derzhavi-povernuly-kurortni-zemli-u-koble…

– McDonald`s продовжує розвиток своєї мережі і заявив про намір збільшити частку української продукції в своєму виробництві. Стати постачальником для ресторанів швидкого харчування може навіть невелике фермерське підприємство, якщо воно має необхідні сертифікати якості та готове пройти незалежний аудит.
http://uprom.info/…/mcdonalds-gotoviy-rozshiriti-bazu-posta…

– Законопроект 4941-д «Про енергетичну ефективнстіь будівель» прийнятий у першому читанні
http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_2…

– Посол Канади Роман Ващук повідомий у твітері: “Запускаємо новий проект із @nrcan який викладе геологічну карту України у інтерактивному форматі відкритих даних. Чому відкривати геологічні дані? У Канаді, $1 фінансування георозвідки > $5 інвестицій > $125 виробництва”
https://twitter.com/WaschukCanUA/status/849147630106050560

– «АвтоКрАЗ» показав новий сміттєвоз на екологічному шасі КрАЗ-5401Н2 з газовим двигуном Євро-5
http://uprom.info/…/avtokraz-pokazav-noviy-smittyevoz-na-ek…

– У місті Бобринець Кіровоградської області почалося будівництво сонячної електростанції потужністю 17 МВт. Вона буде одною з найбільших в Україні та займатиме майже 30 га землі. Місцева влада планувала звести сонячний парк ще 2 роки тому. Землю передали інвесторам, проте тоді роботи так і не почалися. Наприкінці 2016-го, знайшли нових, які вже в березні приступили до роботи. На будівництві електростанції працюють як місцеві (для них відкрилося близько 300 робочих місць), так і фахівці з інших областей. Фірма-підрядник – з Вінниці. Всі роботи оплачують інвестори.
http://ecotown.com.ua/…/Na-Kirovohradshchyni-buduyut-sonya…/

– Інвестувати кошти в будівництво сміттєпереробного комплексу на Виноградівщині планує фінська компанія «Ferroplan». Про це голова правління компанії Патосалмі Пентті повідомив під час зустрічі в РДА. Як інформували представники компанії, втілення пілотного проекту в Україні вони планують здійснити саме на Закарпатті. Населений пункт, на території якого буде розміщено комплекс, отримає значні поповнення до бюджету за рахунок сплати податків та 20 – 30 нових робочих місць
http://uprom.info/…/fini-planuyut-pobuduvati-smittyepererob…

P.S. Рада Директорів МВФ: Виконавчі директори високо оцінили рішучі дії влади протягом останніх двох років, які привели до відновлення економічного зростання, різкого зниження інфляції, збільшення міжнародних резервів, а також скорочення дисбалансів в складних умовах. Директори визнали зусилля влади щодо вирішення низки хронічних проблем, в тому числі підвищення тарифів на газ і опалення, приборкання істотних бюджетних дефіцитів, очищення банківської системи і підтримки гнучкого обмінного курсу. Однак, деякі важливі структурні реформи впроваджуються дуже повільно, в той час як проблеми, що стоять перед Україною, залишаються складними
http://www.imf.org/…/lang/ukra…/np/sec/pr/2017/pr17112u.pdf…

One thought on “Огляд новин за 4 квітня 2017 року

  1. Пане Олеже! It’s a pity I cannot share your posts to Live Journal…. As my second account on FSB-book was removed and I don’t want to have anything to do with it any more, I have to copy your posts to LJ manually(( Do you think it’s possible to add LJ button here?

Залишити відповідь