Украина и ЕС Украина Реформы

Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження України у Хорватія

Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження України у Хорватія.

Держенергоефективності запрошує хорватські ЕСКО-компанії до роботи в Україні! ????

Ефективні шляхи впровадження енергоменеджменту та ЕСКО-механізму у бюджетній сфері в Україні та Хорватії обговорив Голова Держенергоефективності Sergiy Savchuk із представниками Агентства із управління нерухомістю Хорватії (APN, http://apn.hr), що підпорядковується Міністерству будівництва та планування Хорватії (Ministarstvo Graditeljstva, http://www.mgipu.hr).
Зустріч, в якій також взяли участь представники Проектів UNDP Ukraine / ПРООН в Україні та GIZ, стала першим практичним кроком щодо реалізації підписаного напередодні Меморандуму про співпрацю України та Хорватії у сфері енергоефективності.

Окрім стимулювання будівництва житлових будинків, Агентство із управління нерухомістю Хорватії також займається впровадженням системи енергоменеджменту та термомодернізацією бюджетних установ за ЕСКО-механізмом.

Невід’ємним інструментом системи енергоменеджменту в Хорватії є розроблена та вже успішно діюча Інформаційна система управління енергоресурсами ISGE (https://www.isge.hr). Цей інтернет-додаток дозволив:

✅ заснувати повну базу даних усіх будівель бюджетного сектору;

✅ аналізувати споживання енергетичних та водних ресурсів у будівлях;

✅ визначати ті будівлі, які потребують нагальної термомодернізації за різними механізмами (ЕСКО, гранти ЄС тощо).

Завдяки лише цій системі ISGE щорічна економія енергоспоживання у бюджетному секторі Хорватії складає майже 7%, а коштів – більше 17 млн євро.

Також, сторони розглянули хорватський досвід реалізації ЕСКО-проектів для термомодернізації бюджетних закладів та джерела їх фінансування, серед яких – співфінансування від Фонду енергоефективності (http://www.fzoeu.hr) та кредитування комерційними банками.

Зі свого боку, С.Савчук представив успішний та стрімкий старт ЕСКО-механізму в Україні. Завдяки підготовленій законодавчій базі у 2016 р. укладено перші 20 контрактів на суму 18 млн гривень. Після запуску спеціального ЕСКО-модулю у Система публічних електронних закупівель ProZorro (https://prozorro.gov.ua), лише за кілька місяців, маємо майже 350 оголошених аукціонів, з яких половину проведено та 51 договір укладено.

Голова Держенергоефективності запевнив хорватських колег у тому, що ринок ЕСКО-послуг в Україні величезний і сягає 8 млрд доларів. Близько 100 тис. об’єктів соціальної сфери потребує термомодернізації.
Тож, ЕСКО-проекти в Україні можуть бути перспективною справою, у тому числі для іноземних компаній.

Наприкінці зустрічі Сергій Савчук запросив представників Агентства із управління нерухомістю Хорватії та ISGE, а також хорватських ЕСКО-компаній взяти участь у 27 квітня – IV Форум енергоефективного партнерства’18 (http://saee.gov.ua/uk/events/previews/2261), що проводить Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження України у Києві у КВЦ Парковый • CEC Parkovy • КВЦ Парковий.

Управління комунікації та зв’язків з громадськістю

#енергоефективність #ЕСКО #енергонезалежність #енергоменеджмент Міністерство економічного розвитку і торгівлі України Міністерство закордонних справ України / MFA of Ukraine Embassy of Ukraine to the Republic of Croatia Украина Хорватия Олексій Корчміт Igor Gorovykh Українська асоціація Енергосервісних компаній Energy Efficiency Projects – Проекти з енергоефективності Ladetsky Pavlo Виктор Билько (Victor Bilko) Ima Khrenova-Shymkina UkraineInvest – Ukraine Investment Promotion Office Климпуш-Цинцадзе, Иванна Орестовна Government Office for European and Euro-Atlantic Integration

Залишити відповідь