Основные новости

НАТО планує оновити парк літаків-розвідників

До 2035 року перші нові літаки-розвідники, оснащені комплексами раннього виявлення і наведення АWАCS, мають надійти на озброєння НАТО.

Північноатлантичний альянс планує модернізацію парку літаків, оснащених комплексами раннього виявлення і наведення АWАCS, який базується у німецькому місті Ґайленкірхені поблизу Ахена. За інформацією агентства dpa, оприлюдненою у вівторок, 14 лютого, міністри оборони країн-членів НАТО цього тижня планують дати замовлення на розробку концепції нової моделі літаків-розвідників.

Передбачається, що до 2022 року буде представлена програма закупівлі нових літаків, до 2035 року перші з них надійдуть на озброєння. Упродовж більш ніж 30 років базами для комлексів АWАCS слугували літаки компанії Boeing. Літаки Boeing-707, оснащені системами АWАCS, використовуються, зокрема, для моніторингу повітряного простору в Східній Європі, а також для підтримки міжнародної коаліції, яка бореться проти терористичного угруповання “Ісламська держава” у Сирії та Іраку. Комплекси АWАCS здатні виявляти інші повітряні об’єкти на відстані понад 400 кілометрів, а оснащені ними літаки можуть також слугувати командним пунктом.

Парк літаків НАТО у Ґайленкірхені, оснащених комплексами АWАCS, налічує 16 повітряних суден. Його оновлення обговорюється в рамках НАТО вже протягом тривалого часу, зокрема, влітку 2016 року про необхідність його модернізації під час саміту говорили глави держав та урядів країн-членів НАТО.

Залишити відповідь