Основные новости

У США розпочали розслідування масштабної атаки вірусу-здирника Petya

Крім того, США і Ізраїль вирішили створити робочу групу для розробки нових методів виявлення кіберзагроз.

У Сполучених Штатах розпочали розслідування масштабної атаки вірусу-здирника Petya, якої зазнали сотні комп’ютерів у різних країнах. Про це повідомляє агентство Reuters з посиланням на прес-секретаря Ради національної безпеки США, ФБР та Міністерство внутрішньої безпеки США.

Крім того, США і Ізраїль вирішили створити робочу групу для розробки нових методів виявлення кіберзагроз. Експерти тим часом припускають, що зараження вірусом розпочалось 27 червня з комп’ютерних мереж України.

У заяві Ради національної безпеки Білого дому йдеться про те, що США розслідують вірусну атаку і мають намір виявити відповідальних за неї. Наразі вірус не становить загрозу суспільній безпеці, зазначили у відомстві.

Міністерство внутрішньої безпеки США повідомило, що веде спостереження за кібератаками і координує свою роботу з іншими країнами. Відомство порадило жертвам вірусу не виплачувати здирникам кошти, які вони вимагають від користувачів за розблокування заражених комп’ютерів. У міністерстві пояснили, що плата зовсім не гарантує відновлення доступу до зашифрованих даних.

В Агентстві національної безпеки (АНБ) США коментарів на тему не дали. Спецслужба раніше не повідомляла публічно, чи дійсно вона розробила механізми злому, витік яких в інтернет в квітні цього року організувало угруповання хакерів, які називали себе Shadow Brokers. Раніше ЗМІ повідомляли, що вірус WannaCry, атаку якого в травні зазнали сотні тисяч комп’ютерів по всьому світу, являв собою модифіковану програму АНБ.

Зазначимо, 27 червня в Україні розпочалася масштабна хакерська атака, внаслідок якої невідомим вірусом уражено українські банки, державні та комерційні підприємства. За даними СБУ, переважна більшість інфікувань операційних систем відбувалася через відкриття шкідливих додатків (документів Word, PDF-файлів), які були надіслані на електронні адреси багатьох комерційних та державних структур. Кіберполіція та Служба безпеки надали рекомендації щодо захисту від вірусу.

Залишити відповідь