Основные новости Украина НАТО

Як Україна співпрацює з НАТО. Інфографіка

За останні три роки країни-члени НАТО і сам Альянс не раз надавали українській армії фінансову та консультаційну допомогу з усіх напрямків, пише журнал Новое время.

За словами голови проектного офісу реформ Міноборони Андрія Загороднюка, в цілому, у ЗСУ надходило обладнання на сотні мільйонів доларів: радарні установки вартістю до $1 млн кожна, прилади нічного бачення, автомобілі HMMWV, системи зв’язку, безпілотні літальні апарати.

Основна допомога надходить від окремих країн-членів альянсу на двосторонній основі. Найбільш значимі союзники Києва – США, Великобританія, Канада, Литва і Польща.

За даними Transparency International, одні лише Штати від 2014 року надали Україні технічної допомоги на $658 млн – це 26% усього бюджету Міноборони на 2017-й.

НАТО працює в Україні головним чином через своїх радників, різні програми і п’ять трастових фондів, які відповідають за різні напрямки реформ.

Крім техніки, Україна отримує неоціненну консультаційну допомогу на всіх рівнях – від рядового до президента. На сьогодні через тренінги від західних інструкторів з польової медицини, підготовки саперів, воєнної розвідки, безпеки польотів, логістики, сил спецоперацій (ССО) і багатьох інших напрямів пройшло більше 8 тис. українських військовослужбовців.

У розробці реформ ЗСУ постійно беруть участь 44 радники із 13 країн НАТО на рівні Міноборони та Генштабу, а також ще шість стратегічних радників високого рівня, у яких є безпосередній доступ до вищих посадових осіб країни, включаючи президента.

Залишити відповідь