Основные новости

Лукашенко скасував візит до Росії в рамках навчань “Захід-2017”

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов наголошує, що кількість реально задіяних у російсько-білоруських навчаннях “Захід-2017” сил і військ набагато більша за офіційно заявлену, а президент Білорусі Олександр Лукашенко скасував свій візит до Росії через зухвалу поведінку російських військових стосовно громадян Білорусі.

“Активна фаза цих навчань проводиться одночасно на шести військових полігонах Російської Федерації і п’яти військових полігонах Республіки Білорусь, що дає можливість приховати реальний масштаб залучення до них військ (сил), який значно перевищує офіційно анонсований. Станом на 19 вересня реальна чисельність учасників усіх заходів, які проводилися у рамках “Захід-2017″, оцінюється в 120 тис. людей, понад 10 тис. од. бойової техніки, близько 100 літальних апаратів і близько 40 кораблів/підводних човнів різного класу”, – наводить дані О.Турчинов, якого цитує прес-служба РНБО у вівторок.

Він також зазначив, що у фінальній частині навчань планувалося спільне відвідування президентами Російської Федерації та Республіки Білорусь одного з полігонів на території Росії. “Проте внаслідок зростання протестних настроїв у Білорусі, пов’язаних із проведенням навчань “Захід-2017″, з огляду на зухвалу поведінку російських військовослужбовців стосовно громадян Білорусі президент О.Лукашенко скасував свою поїздку до Росії та прийняв рішення спостерігати за навчаннями виключно на полігоні у Білорусі”, – додав О.Турчинов.

За даними секретаря РНБО, найбільш масштабні військові маневри заплановані на території РФ – на 33-му загальновійськовому полігоні Західного ВО “Луга” в Ленінградській області, полігоні 336-ї бригади морської піхоти берегових військ Балтійського флоту “Хмельовка” та загальновійськовому полігоні “Павенково” Балтійського флоту в Калінінградській області, а також на 714-му полігоні ВДВ “Красні Струги” в Псковській області; на території Республіки Білорусь – на 227-му загальновійськовому полігоні “Борисовський” (Мінська обл.) і полігоні “Брестський” 38-ї окремої десантно-штурмової бригади сил спеціальних операцій.

О.Турчинов також повідомив, що 18 вересня на 33-му загальновійськовому полігоні Західного ВО “Луга” в Ленінградській області для вищого військово-політичного керівництва РФ (президент Володимир Путін, міністр оборони Сергій Шойгу, начальник Генштабу Валерій Герасимов) було продемонстровано показовий тактичний епізод ведення маневреної оборони і перехід у наступ. Він також наводить дані, які сили брали участь у цьому маневрі.

“За відгуками іноземних спостерігачів, ефективність дій сухопутної й особливо повітряної компоненти військ, залучених до навчань, була суттєво зменшена і “зіпсована” з огляду на сильний дощ у районі навчань. Також було зірвано проведення запланованої на 18 вересня висадки тактичного десанту в районі Крючково (Тверська обл.), розташованого на відстані 600 км від полігону “Луга”, – констатує О.Турчинов.

Він також зазначив, що російські медіаресурси “співали гучні дифірамби” застосуванню на навчаннях нових танків Т-90 М і Т-80 БВМ, які виконували “виключно пасивну, рекламну функцію”. Крім того, російські ЗМІ намагалися приховати факт здійснення ракетного залпу бойового вертольота по глядачах навчань, зазначив секретар РНБО.

Залишити відповідь