Украина и ЕС Украина Реформы

Генеральний директор Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції Olga Stefanishyna взяла участь у програмі “Head to head” (віч-на-віч) на телеканалі українського іномовлення UATV English

Government Office for European and Euro-Atlantic Integration
https://www.youtube.com/watch?v=tZVuKlYd5k8
Генеральний директор Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції Olga Stefanishyna взяла участь у програмі “Head to head” (віч-на-віч) на телеканалі українського іномовлення UATV English.

У ході програми Генеральний директор розповіла про принципи функціонування Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, її вплив на реформи в державі, ідею секторальної інтеграції з Європейським Союзом, а також про запуск ініціативи EU Associacion Lab, що допомагатиме у використанні наявного прогресу у виконанні Угоди.

Очевидно, що Угода не є ідеальною, однак ми можемо визначити деякі основні позитивні складові. Перша – це те, що вона покриває усі сфери державної політики. Це означає, що практично всі сфери були реформовані відповідно до Угоди про асоціацію, що відображено також у Середньостроковому плані пріоритетних дій Уряду до 2020 року. По-друге, ми визначили приорітети співпраці у окремих сферах де ми можемо досягти значних успіхів вже цього чи наступного року, зважаючи на прогрес у імплементації норм ЄС в національне законодавство. Це інтеграція у цифровій сфері, газовому секторі, електроенергії, співпраця щодо митних процедур, а також у сфері юстиції та внутрішніх справ, які заклали фундамент для візової лібералізації. Це саме ті сфери, в яких ми зробили значний прогрес і в яких ми можемо очікувати на подальшу інтеграцію з Європейським Союзом.

ЄС з часу підписання Угоди про асоціацію став найбільшим торгівельним партнером України, при тому, що раніше таким партнером для нас була Росія. Подібна ситуація відбулась у всіх країнах Східного партнерства, що підписали Угоди про асоціацію, однак у Грузії та Молдові картина не виглядає настільки амбіційно як у нас. Двостороння торгівля з ЄС зростає на декілька відсотків щокварталу і це досить значні показники. Також Уряд активно працює над тим, щоб розширити можливості поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі та відкрити ринок ЄС для українських виробників, які досі там не представлені.

Крім того, разом з Урядом Німеччини та GIZ Ukraine, Урядовий офіс запустив EU Associacion Lab – ініціативу, що об’єднює держслужбовців, експертів, представників громадянського суспільства, задля розробки амбітних проектів, що базуватимуться на використанні вже досягнутого прогресу виконання Угоди про асоціацію. Таке середовище дозволить держслужбовцям вийти за рамки бюрократичних процедур та бути більш амбіційними у виконанні реформ. ” Ми віримо, що разом з усіма інструментами, які ми започаткували в українській бюрократії на політичному та інституційному рівні, ця лабораторія стане неформальним майданчиком для дискусій, обговорення амбіційних проектів та допомоги у їх реалізації”, зазначила Генеральний директор Урядового офісу.

Залишити відповідь