Украина и США

Україна США

Yuri Shevchuk з Валерієм Чалим (Valeriy Chaly).

Щойно закінчилася чудова конференція присвячена століттю українських визвольних змагань. Мені випала приємність представляти на ній професора Гарвардського університету Сергія Плохія й провадити обговорення його як завжди гостро аналітичної і цікавої доповіді.
На банкеті після конференції серед промовців особливо цікавими для мене були Керт Волкер, спеціяльний амбасадор в справах України та генерал Джон Абизе́йд, спеціяльний посланник і військовий радник міністра оборони України.
Ось кілька тез Керта Волкера.
Перша, існує гостра потреба “очистити мову”, мовляв раніше американці називали окуповані росіянами українські землі “територіями поза контролем уряду”. Слід почати називати речі своїми іменами – російську окупацію російською окупацією. Це означає, що відповідальність тим самим кластиметься однозначно на окупанта – Росію. Відтак, і це те, як я розумію сказане, – українським журналістам, урядовцям і простим громадянам, включно з тими, хто втратив близьких від російських окупантів і їхніх маріонеток, слід перестати вживати оманливий евфемізм АТО і тим самим грати на руку ворогові, а натомість казати війна і російська окупація.

Цитуючи колишнього посла США в Україні Джефрі Паєта, Волкер скав, що “Україні найтяжче допомагати з усіх инших країн”.
Сьогодні світ більше не має сумнівів в тому, що за ситуацію на Донбасі пряму відповідальність несе Росія.

Україна ніколи не повернеться до складу Росії. “Сьогоднішня українська молодь не має часу для Росії”. Якби ці слова та й у вуха всім тим серед молоді в Україні, хто вважає все російське крутим і гострим, слухає-співає російську попсу, зітхає за московським кіном і т. д.

Слід докорінно змінити становище, коли в економіці й політиці країни панує кілька олігархів, Волкер вжив дипломатичніший вислів “промислові магнати”

Україна – це штучна країна (згадую тут співця з амбіціями Славу Вакарчука). Україна – це поспіль скорумпована держава. Що б ми не робили, не має значення. Ми не в стані нічого зробити. Все погано і катастрофічно. Все це елементи московського наративу України, покликаного зруйнувати її з середини, посіяти апатію й поразництво.

Українцям натомість слід створювати власний український наратив, за яким все залежить від нас, все в наших руках і все нам під силу.

Абизе́йд зокрема сказав, що нам всім слід пишатися збройними силами України. Українські збройні сили тримають передову лінію фронту для всіх нас (вклюжно з країнами Европи і США).
росіяни позбулися совєтської організації своїх збройних сил, реформувавши їх, українцям це ще належить зробити. Українські сбройні сили ще належить привести у відповідність до стандартів і вимог НАТО.

Залишити відповідь