Украина и ЕС

#Соціальна_стійкість, #розбудова_миру

Міністерство з питань тимчасово окупованих територій та ВПО України

#Соціальна_стійкість, #розбудова_миру
5 грудня, за ініціативи Сергія Копилова, завідувача Сектору у Луганській області #МТОТ та за сприяння Олександра Овдієнко, радника з гуманітарних питань Польового офісу УКГС #ООН в Сєвєродонецьку, в залі Регіонального офісу ООН відбулася координаційна нарада з питань соціальної стійкості та розбудови миру, примирення в територіальних громадах та інтеграції #ВПО.

Метою наради було обговорення можливостей консолідації дій з регіонального планування щодо реалізації ІІІ пріоритетного напрямку «Соціальна стійкість, розбудова миру» Державної цільової програми з відновлення та розбудови миру у східних регіонах України, спрямованих на соціальну стійкість, розбудову миру, примирення в територіальних громадах, інтеграцію ВПО.

В обговоренні взяли участь заступниця Представника Управління Верховного Комісара ООН у справах біженців Ноель Калхун, представники міжнародних гуманітарних організацій (МГО), які працюють в м. Сєвєродонецьк і радники Мінсоцполітики України з питань ВПО у Луганській області.

На порядку денному учасникам для обговорення були запропоновані такі питання: огляд основних документів, прийнятих за ініціативою МТОТ, завдань та заходів ІІІ пріоритетного напрямку «Соціальна стійкість, розбудова миру» Державної цільової програми з відновлення та розбудови миру у східних регіонах України, заходи з реалізації Стратегії інтеграції внутрішньо переміщених осіб які є першочерговими для вирішення питань ВПО в Луганській області.

Під час свого виступу Сергій Копилов розповів про прийняті Урядом нормотворчі документи, розроблені МТОТ, зокрема, про Стратегію інтеграції внутрішньо переміщених осіб і впровадження довгострокових рішень, щодо внутрішнього переміщення на період до 2020 р., План заходів щодо реалізації цієї стратегії, Державну Цільову програму відновлення та розбудови миру в Східних регіонах України а також стосовно державна субвенція, що виділяється з державного бюджету місцевим бюджетам для реалізації заходів з підтримки територій, які зазнали негативного впливу в результаті збройного конфлікту.
Детальніше Сергій Копилов зупинився на заходах, які були реалізовані в рамках ІІІ компоненту Державної цільової програми з відновлення та розбудови миру у східних регіонах України – «Соціальна стійкість, розбудова миру».

Протягом 2018 року Міністерством, за сприяння міжнародних партнерів, була проведена робота по реалізації цього компонента. Було проведено ряд тренінгів та семінарів на тему медіації, врегулювання конфліктів, побудови діалогів задля суспільної єдності. Тренінги проводилися як для державних службовців, так і для студентів, які навчаються на відповідних тематиці спеціальностях.

У співпраці з #ОБСЄ реалізується проект «Діалог заради реформи і суспільної єдності в Україні», який спрямований на підвищення рівня ефективності діалогів з питань примирення в громадах, підстави платформ медіації конфліктів, зміцнення спільноти фасилітаторів і медіаторів. В рамках проекту буде проведено ряд тренінгів «Розвиток світу, попередження і врегулювання конфліктів».

З метою заснування платформ медіації конфліктів для громадських організацій, за підтримки Данської ради у справах біженців була організована розширена зустріч українських і грузинських неурядових організацій, в ході якої грузинські колеги ділилися своїм досвідом в цьому напрямку. Головною темою зустрічі було обговорення перспектив участі громадських організацій у побудові мирного діалогу, реалізації мирних ініціатив і примирення через соціальні сфери надання послуг громадянам, які проживають по обидві лінії розмежування. У заході взяли участь 15 національних та локальних громадських організацій, діяльність яких спрямована на захист прав ВПО, збір і обробка інформації про ситуацію з дотриманням прав людини на окупованих територіях, психологічної підтримки населення, робота з дітьми та допомога при вступі абітурієнтів з окупованих територій в українські ВНЗ.

Крім того, МТОТ спільно зі Світовим Банком проводить заходи з підготовки до реалізації в Луганській і Донецькій областях пілотного проекту «Психологічна допомога населенню, яке постраждало в результаті конфлікту на сході України». Проект складатиметься з таких компонентів «Програма підвищення стійкості громад», який буде реалізований Коаліцією «Israel Trauma Coalition» в містах Маріуполь та Сєвєродонецьк, а також компонента «Низько-інтенсивна психологічна допомога», який буде реалізований організацією «Medicines du Monde» (Лікарі світу) в містах Краматорськ, Маріуполь, Сєвєродонецьк, Лисичанськ, Рубіжне. Israel Trauma Coalition будуть впроваджені превентивні заходи для посилення стійкості громад шляхом створення інфраструктури і мережі для підготовки, подолання і реагування на надзвичайні ситуації на місцевому та регіональному рівнях. Medicines du Monde (Лікарі Світу) організовуватимуть надання спрощеної психологічної допомоги, спрямованої на вирішення проблем громадян за програмою «Управління проблемами +», яка розроблена Всесвітньою організацією охорони здоров’я.

Учасники наради проінформували про свою діяльність у Луганській області щодо наданні гуманітарної допомоги в межах мандату міжнародної гуманітарної організації, а також поділились планами і проектами на наступний рік. Всі представники міжнародних гуманітарних організацій підтримали ініціативу Сектору щодо подальшої співпраці та координації дій в реалізації заходів стратегії та напрямків Державної цільової програми в питаннях соціальної стійкісті, розбудови миру, примирення в територіальних громадах, інтеграції ВПО.

Сергій Копилов подякував представникам МГО за участь в координаційній нараді та зазначив, що Сектор у Луганській області МТОТ цінує кожного нашого міжнародного партнера та відкритий до співпраці.

Залишити відповідь