Украина Реформы

ТОП-3 прогресивних законодавчих земельних рішень

Центр розвитку земельних правовідносин в Україні

ТОП-3 ПРОГРЕСИВНИХ ЗАКОНОДАВЧИХ ЗЕМЕЛЬНИХ РІШЕНЬ

Світлина від Центр розвитку земельних правовідносин в Україні.

Чим запам’яталася Рада восьмого скликання аграріям у земельних питаннях? Голова спілкиЛеонид Корейба проаналізував її роботу за всі майже 5 років і запропонував свій рейтинг ТОП-3 прогресивних законодавчих земельних рішень.

Децентралізація. Це слово наразі повсюдне. Саме з цим процесом і з найуспішнішою реформою в країні пов’язані перші два успіхи.

? № 1. Закон №2498 — VIII від 10.07.2018 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо вирішення питання колективної власності на землю, удосконалення правил землекористування у масивах земель сільськогосподарського призначення, запобігання рейдерству та стимулювання зрошення в Україні» є безперечним успіхом. Раніше реєстраційний №6049-Д.
Вирішує питання колективної власності на землю та вдосконалює низку правил землекористування. У ньому запроваджується механізм наведення ладу в межах одного поля: будуть збалансовані всі права й невеликого власника земельної ділянки, й орендаря.
Так, встановлено правила використання «масиву земель сільськогосподарського призначення» (вводиться новий термін). Землекористувач, який використовує значну частину земель такого масиву, отримує право оренди земель під польовими дорогами (із встановленням обов’язку встановлення земельних сервітутів для доступу до інших земельних ділянок масиву). Орендарям земельних ділянок у такому масиві дозволяється надавати їх у суборенду орендареві іншої земельної ділянки у тому ж масиві, без погодження з орендодавцем, залишаючись відповідальним за виконання договору оренди. Землекористувачеві, який використовує 75% від загальної площі масиву, законом надається право на одержання в оренду (суборенду) інших земель масиву із наданням їх власникам (орендарям) інших рівноцінних земельних ділянок у тому ж масиві.
Важливий момент: зафіксовано, що умови договорів суборенди, які укладаються при обміні правами землекористування ділянками, не можуть бути гіршими за умови орендного договору. 

? №2. Розпорядження Кабінету Міністрів України №60-Р від 31.01.2018 року «Питання передачі земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності у комунальну власність об’єднаних територіальних громад». Безліч законопроектів щодо передачі земель громадам або право розпоряджатися ними шукали підтримки у ВРУ, але марно. Ініціаторами були й 40 депутатів, і Кабмін, і Президент. Але, завдяки вольовому політичному рішенню, передача все ж таки земель відбулася. Понад те, варто відзначити, якщо на початку передачі заявляли, що 665 громад мають отримати 759 тис. га земель, то в результаті передали 1,46 млн га. Фактично, вдвічі більше. Безумовно, громади будуть кращими розпорядниками даних земель, адже безпосередньо вони отримували й отримують усі гроші від оренди цих земель. Це логічний та потрібний процес та, безперечно, успіх.

? №3. Закон України №1533 від 20.09.2016 року «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо правової долі земельних ділянок, власники яких померли». Нарешті було вирішено комплексно питання земель, власники яких померли. Це суттєва частинка земель с/г призначення, яка увесь час перебувала в тіньовому полі. Або ж, намагаючись все ж впорядкувати такі активи, суб’єкти укладали договори управління спадщиною, що «формально» слугувало орендою таких земель, але за своєю суттю, відповідно до статті 1285 ЦКУ, суперечило головній ідеї такого правочину.

Залишити відповідь