Украина НАТО Украина Реформы

Стандарти НАТО і їх впровадження в Нацгвардії

Національна гвардія України

38 хв. ·  · 

#реформи #за_стандартами_НАТО #Нацгвардія #НГУ #стандарти#структура #НАТО #70років

4 квітня 70-та річниця створення #НАТО. Хороший привід поговорити про співпрацю НГУ з Північноатлантичним альянсом. Тема перша – стандарти НАТО і їх впровадження в Нацгвардії.

В українських новинах військової тематики уже звичним став вислів “за стандартами НАТО”. Що ж це означає у розрізі реформування Нацгвардії?

Основний базис стандартів закладений в STANAG («Угоді зі стандартизації»). Окрім того, в НАТО існує практика розробки стандартизованих рекомендацій. А кожна країна-член НАТО має свої національні стандарти.

Всього в Альянсі існує понад 1,5 тисячі стандартів, які на 100% не запровадила жодна з країн НАТО. Це можуть бути дуже різні моменти, але всі вони розробляються для максимальної взаємодії та взаємосумісності військ. Найбільша кількість з цих стандартів є оперативними – визначають взаємодію: які позначки використовуються на картах, порядок дій в повітрі і на морі, щоб люди з різних країн могли зрозуміти, що і як вони роблять. Адміністративні стандарти визначають, як має будуватися ситсема управління, як вести документообіг. Матеріально-технічні стандарти визначають єдині вимоги до озброєння і військової техніки союзників.

З метою єдиного порядку оформлення оперативних (бойових) документів зі штабами Збройних сил України та військовими організаційними структурами країн-членів НАТО Національна гвардія України перейшла на умовні знаки Північноатлантичного Альянсу. Разом з тим було розроблено та затверджено стандартизований та структурований перелік графічних знаків, що ураховує специфіку завдань, які покладені на НГУ.

Модернізовано систему зв’язку Національної гвардії України. Розгорнуто інформаційно-телекомунікаційну мережу НГУ з використанням сучасних технологій для організації захищеного зв’язку з органами військового управління та рухомими пунктами управління.

Поняття стандарту, що стосується адміністративної частини і структури генеральних штабів в НАТО – це «J-структура».

Спершу було створено бригаду швидкого реагування Нацгвардії нового зразка. Її структура та управління від початку побудовані за принципом військових підрозділів країн-членів НАТО.

Далі у Нацгвардії України запроваджено стійку систему управління підрозділами. Створено управління командних пунктів штабу Головного управління НГУ. У штабах територіальних управлінь створено відділи командних пунктів, у з’єднаннях і військових частинах оперативного призначення – відділення бойового управління.

З метою наближення структури органів управління Національної гвардії України до аналогічних структур країн членів НАТО в Головному управлінні НГУ створено та введено до штату:
• інспекцію (управління контролю діяльності військ);
• службу з питань запобігання та виявлення корупції;
• головного старшину та нову систему підпорядкування старшинського складу;
• відділ радників;
• відділ стратегічного та середньострокового планування та сумісності з військовими структурами НАТО;
• відділ психологічного забезпечення;
• відділ контролю за закупівлею товарів, робіт і послуг за державні кошти;
• службу ґендерної інтеграції;
• сформовано внутрішній аудит, як незалежну структуру, підпорядковану командувачу НГУ;
• службу цивільно-військового співробітництва та інформаційного забезпечення;
• службу військового духовенства.

Залишити відповідь