Украина и мировые банки Украина Реформы

Світовий Банк фінансує програму дистанційного зондування земель

World Bank Ukraine

10 хв. · 

Світлина від World Bank Ukraine.

Світовий Банк фінансує програму дистанційного зондування земель

Середня врожайність зернових в Європі – 6 т/га, в Україні – 4 т/га, незважаючи на родючі землі. Причинами цього є низька технологічність українського АПК та неефективне використання державних коштів спрямованих на розвиток аграрної сфери.

“В цьому році виділили близько 6 млрд грн, але ніхто не контролює, куди вони направляються. Потрібно вкладати кошти в ті напрями, які можуть мати великий потенціал розвитку саме в Україні, як наприклад, розвиток плодово-ягідних культур”, вважає Володимир Попов, консультант Світового Банку по програмі «Підтримка управління земельними ресурсами в Україні».

Саме тому Світовий Банк долучається до проекту дистанційного зондування землі (ДЗЗ), яке дозволить моніторити сівозміну та прогнозувати врожайність.

Також ДЗЗ надасть змогу:

1. Моніторити ерозії грунтів та рубки лісу 
2. Вивчати доцільність впровадження ірригаційних систем 
3. Покращить облік земель ОТГ та підвищити дохід з оренди земель

В рамках програми фахівці хочуть об’єднати кілька інформаційних ресурсів (родючість земель, кадастрові дані) в єдиний портал – Nsdi.land.gov.ua.

До середини червня вже будуть дані по трьом областям (Київська, Львівська та Миколаївська), а до кінця року – по всій країні.

У Європі використання ДЗЗ дозволило більш ефективно використовувати субсидування, контролювати посіви і прогнозувати врожайність.

«З досвіду Німеччини знаю, що там є агентства, які рекомендують фермеру, що йому краще вирощувати на його землі, – розповів Попов. – Такі програми там працюють з 2000-х років, це безкоштовно, і кожен фермер зобов’язаний пройти цю програму, якщо він отримує субсидії» – резюмує Володимир Попов.

Джерело: https://bit.ly/2EPCcdi
Фото Юрія Дячишина “Terra Galicia”

Залишити відповідь