Украина НАТО

ПОВІТРЯНІ СИЛИ РОЗПОЧАЛИ ПЕРЕХІД НА НАТІВСЬКУ СТРУКТУРУ ЛОГІСТИКИ

Крила України

ПОВІТРЯНІ СИЛИ РОЗПОЧАЛИ ПЕРЕХІД НА НАТІВСЬКУ СТРУКТУРУ ЛОГІСТИКИ

Цей перехід не розпочався спонтанно. Попередньо логістика виду протягом року працювала в експериментальному режимі, під час якого все логістичне забезпечення здійснювалося за протоколами і стандартами близькими до НАТО. Впроваджувати нову систему на стратегічному рівні допомагали консультанти із країн-членів Альянсу.

Суть логістичної реформи полягає в тому, аби зробити систему забезпечення військ «розумнішою», ефективнішою, технологічнішою та оперативнішою. Словом, перетворити її на простий і зручний сервіс, спроможний точно розрахувати і забезпечити війська усіма необхідними засоби для виконання тих чи інших завдань.

За новою системою існує чіткий поділ на дві гілки логістики: планування і забезпечення. Перша входить до складу штабу і визначає потреби, планує логістичне забезпечення, визначає завдання щодо порядку забезпечення частин та підрозділів. Друга виконує практичні заходи логістичного забезпечення військ та здійснює безпосереднє управління підрозділами забезпечення.

Нова логістична структура працюватиме наступним чином: управління бойової підготовки розробляє захід бойової підготовки з певним підрозділом. Визначає терміни, мету та завдання… Далі – фаза планування: управління логістики аналізує специфіку завдання, тривалість виконання, структуру, склад сил і засобів. Проводить розрахунок потреби продовольства, речового майна, ОВТ, ПММ, засобів ураження, інфраструктурних об’єктів та розробляє план. У ньому прописується все до найменших дрібниць: кількість, розміри, час, місце доставки і маршрути підвезення для кожного підрозділу. На основі плану розробляється розпорядження підрозділам виконавчої логістики, які займаються виключно виконанням завдань з постачання та забезпечення.

При такому підході командиру бойового підрозділу не треба ламати голову, як забезпечити своїх бійців усім необхідним. Не треба звертатися і до штабів тилу, озброєння, управління оперативного забезпечення та ще низки різних структур. Про все подбають фахівці з логістики. А командир зосередиться на успішному виконанні бойового завдання.

На сьогодні органи планування логістики сформовані на всіх рівнях, починаючи від Генерального штабу, і закінчуючи найнижчим органом військового управління. А от виконавча гілка діє на базі лише одного з Повітряних командувань. Нині вивчається її ефективність, вносяться певні корективи. До кінця ж року планується перехід на таку модель в усіх ПвК до бригади включно.

Начальник управління логістики – заступник начальника штабу Командування Повітряних Сил ЗС України полковник Сергій Куляс каже, що така система логістичного забезпечення випробувана часом і ефективно діє у країнах Північноатлантичного альянсу.

– Ми створюємо систему за аналогом системи логістичного забезпечення, яка існує в країнах НАТО, – говорить полковник Сергій Куляс. – Слід розуміти, що це не є сліпе копіювання. Наші фахівці вивчали досвід армій багатьох країн, взяли найкраще і адаптували його відповідно до реалій сьогодення і економічних можливостей держави. Йдеться про створення глобальної структури, з власним обліком, плануванням, автоматизованими системами, штатом, силами та засобами.

У Командуванні Повітряних Сил вважають, що перехід на нову логістичну структуру – надважливий етап оборонної реформи, кінцева мета якої закріплена в Конституції України – вступ України до НАТО.

Олександр Олехнович
АрміяInform

Залишити відповідь