Тетяна Геращенко

Доброго ранку, краяни. Четвер. Що важливого?

Доброго ранку, краяни.
Четвер. Що важливого?

????
⚜️Генсек ООН вітає результати зустрічі “нормандської четвірки”
⚜️Україну 12–13 грудня відвідає заступниця генерального секретаря ООН з політичних та миротворчих питань Розмарі Дікарло.
Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу.
У Києві Дікарло проведе переговори з українськими посадовцями і представниками агентств ООН, партнерських організацій громадянського суспільства, зокрема тими, що займаються проблемами внутрішньо переміщених осіб, жінок і молоді.
????
⚜️Палата представників США переважною більшістю голосів ухвалила закон про національний оборонний бюджет у 2020 році, яким передбачено санкції щодо будівництва газопроводу “Північний потік-2”.
⚜️Державний секретар США Майк Помпео заявив, що тема України стала провідною під час зустрічі з міністром закордонних справ Росії Сергеєм Лавровим 10 грудня у Вашингтоні.
“Ми провели досить багато часу, розмовляючи про Україну. Це була головна частина наших розмов. Міністр Лавров щойно повернувся з Парижа, де президент Путін і президент Зеленський провели змістовні розмови. Я пишаюся тим, що зробила ця адміністрація (США – ред.) для захисту суверенітету та безпеки цієї країни”, – сказав Помпео.
⚜️Звіт ФБР: Росія,а не Україна втручалася у вибори США
⚜️Юридичний комітет Палати представників обговорить статті імпічменту Трампа
⚜️Президент США Дональд Трамп виплатив понад $ 2 млн за використання власного благодійного фонду Trump Foundation у політичних цілях, повідомляється на сайті Генпрокуратури Нью-Йорка.
Кошти надійшли восьми некомерційним організаціям як компенсаціїя збитків. Генпрокурор Летиція Джеймс зазначила, що Trump Foundation закрили за провину, а $ 1,8 млн, що залишилися на рахунку фонду, також розподілили між благодійними організаціями.
“Благодійність не є засобом досягнення мети, тому ці збитки говорять про зловживання владою президентом і являють собою перемогу для некомерційних організацій, які діють за законом”, – зазначила Джеймс.
На початку листопада Верховний суд Нью-Йорка зобов’язав Трампа виплатити $ 2 млн некомерційним організаціям. Згідно з позовом, який подали в суд у червні 2018 року, президент і його троє старших дітей фінансували виборчу кампанію Трампа в 2016 році, скориставшись тим, що Trump Foundation звільнений від податків. Цей фонд зібрав $ 2,8 млн нібито на допомогу ветеранам, однак, як встановив суд, насправді ці кошти використав передвиборчний штаб.
⚜️США вітають Україну із зустріччю глав держав “нормандської четвірки” (Україна, Німеччина, Франція, РФ), відзначають її успіх і прогрес у врегулюванні ситуації на Донбасі.
“Ми вітаємо Україну з успішним самітом у “нормандському форматі”, що відновив участь глав держав у мирному процесі. Завдяки переговорам досягнуто важливого прогресу в напрямі всебічного припинення вогню, звільнення затриманих через конфлікт осіб, подальшого розведення сил, а також інших кроків, які покращать гуманітарні умови та створять безпечне середовище для місцевих виборів”, – йдеться у повідомленні, яке розмістило посольство США в Україні на своїй сторінці у Facebook у вівторок.
США також звернулися до РФ із закликом поважати взяті на себе зобов’язання та використовувати зустріч, що відбулася, для встановлення миру. “Ми закликаємо Росію поважати свої зобов’язання, припинити будь-яку агресію та використовувати цю можливість для миру”, – йдеться у повідомленні.
⚜️Федеральний суддя Девід Брайонс в Ель Пасо (Техас) ухвалив сьогодні, що рішення Трампа про вилучення $ 3.6 мільярдів з бюджету міністерства оборони для будівництва 450-мильної стіни на кордоні з Мексикою, на підставі оголошеного президентом надзвичайного стану на кордоні, є незаконним.
Рішення прийнято за позовом адміністрації округу Ель Пасо, на території якого, зокрема, повинна бути побудована стіна.
Суддя постановив, що президент не має права вилучати з бюджету міністерства оборони гроші на фінансування проекту, який відмовився фінансувати Конгрес. Суддя написав у своєму рішенні, що оскільки Конгрес відмовився фінансувати будівництво стіни, президент не мав права вилучати гроші, виділені Конгресом на інші цілі, і направляти їх на здійснення цього проекту.
Представники адміністрації заявили, що подадуть апеляцію на рішення суду.
⚜️На виборчих перегонах у США від демократів лідирує Байден
⚜️Президент США Дональд Трамп та його оточення часто повторюють меседжі, які поширюються в російських ЗМІ.
Про це заявив британський публіцист, експерт з російської пропаганди Пітер Померанцев в інтерв’ю Укрінформу.
????
⚜️Депутат від Ліберальної партії Іван Бейкер заявив у парламенті Канади, що толерувати факти заперечення Голодомору в жодному разі не можна.
⚜️Світовий конґрес українців (СКУ) за підсумками “нормандського саміту” закликав світ визнати відповідальність Росії за агресію в Україні та змусити РФ нести відповідальність за виконання мирних домовленостей.
⚜️В СКУ привітали Інститут Шептицького та Євгена Чолія з отриманням найвищої нагороди УГКЦ
⚜️Українському канадцю Любомиру Луцюку вручили Хрест Івана Мазепи
????
⚜️Євросоюз продовжить секторальні санкції проти Росії на ще пів року, – брюссельський кореспондент Радіо Свобода Рікард Джозвяк.
⚜️ЄС і Україна обговорили санкційну політику щодо Криму.
10 грудня в Брюсселі Європейський Союз і Україна обговорили наслідки незаконної анексії Криму та Севастополя. Це була сьома така зустріч.
ЄС та Україна надали оновлені довідки про свою відповідну політику щодо Криму та Севастополя, зокрема обмежувальні заходи.
Сторони також обговорили безпеку та ситуацію з правами людини на півострові. Учасники також звернули увагу на співробітництво на міжнародних форумах та питання міжнародного права.
“ЄС не визнає і не визнає незаконну анексію Кримського півострова Росією. Він залишається прихильним повністю реалізовувати свою політику невизнання”, – йдеться у повідомленні.
⚜️У Європі застерігають Зеленського від політичного переслідування Порошенка
⚜️Зміна санкцій ЄС проти РФ можлива лише після вирішення українського конфлікту – Боррель
???
⚜️США планують навесні 2020 року провести в Європі найбільші навчання з часів закінчення “холодної війни”.
Про це заявив американський генерал-майор Беррі Сігуін, який керує операціями союзників з військового штабу НАТО в Бельгії
⚜️Міністри оборони США, Фінляндії та Швеції провели переговори в Пентагоні щодо співпраці в оборонній сфері, а також викликів з боку Росії й Китаю в північних регіонах Європи й Атлантики.
В Україні відбудеться виїзне засідання Військового комітету НАТО на базі Національної академії сухопутних військ (НАСВ), – повідомив начальник НАСВ Павло Ткачук.
За його словами, виїзне засідання відбудеться наприкінці березня.
“Отримав інформацію від Місії України при НАТО про те, що в кінці березня наступного, 2020 року на базі Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного та підпорядкованих військових частин відбудеться виїзне засідання Військового комітету НАТО. Для нас це особлива честь і одночасно величезна відповідальність. Колектив академії приступив до підготовки цього найважливішого заходу міжнародної співпраці України та її Збройних Сил, щоб гідно представити нашу країну”, – заявив Ткачук.
???
⚜️Уряд України уповноважив міністра фінансів Оксану Маркарову укласти угоди, пов’язані з наданням Міжнародною фінансовою корпорацією (IFC) кредиту державному Укргазбанку з можливістю його подальшої конвертації в статутний капітал банку.
“Затвердити основні умови надання кредиту Міжнародною фінансовою корпорацією публічному акціонерному товариству акціонерний банк “Укргазбанк” з можливістю його конвертації у статутний капітал банку, що додаються до оригіналу”, – йдеться в розпорядженні Кабміну №1230 від 20 листопада, розміщеному у вівторок на сайті уряду.
⚜️Нові станції метро в Харкові побудують за підтримки ЄІБ та ЄБРР
⚜️Мінінфраструктури у 2020 році почне реалізовувати перші проєкти із відновлення місцевих доріг в Україні за кошти від Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР).
⚜️За підтримки ЄС успішно реалізовано міжнародний проект автоматизованого радіаційного моніторингу сховищ радіоактивних відходів
??⚙️
⚜️Держгеокадастр поповнив Публічну кадастрову карту новими інформаційними шарами. Зокрема, оприлюднено «Нафтогазові свердловини», «Родовища корисних копалин», «Смарагдову мережу», «Державний нагляд за землями», а також дані дистанційного зондування Землі, що містять «Класифікацію посівів 2019 (Ярові) та (Озимі)» та «Посіви на незареєстрованих землях».
Додана інформація перебуває у відкритому доступі та надається профільними установами: Міністерством енергетики та захисту довкілля України, Державною службою геології та надр України, на основі даних Державного земельного кадастру, а також на підставі даних, отриманих у межах проекту «Підтримка прозорого управління земельними ресурсами в Україні» Світового банку.
⚜️В Україні запустили платформу підтримки малого та середнього бізнесу Merezha
⚜️Радіо Свобода Daily: Архієпископ Кримської єпархії ПЦУ оголосив безстрокове голодування
⚜️Верховна рада у першому читанні підтримала законопроект про повноцінний запуск системи трансплантації в Україні
⚜️Латвія поновить в Україні роботу офісу Агенції інвестицій та розвитку
⚜️ЄС допомагає реформувати управління державними фінансами
Під час 3-го стратегічного діалогу Україна-Є з питань впровадження реформи управління державними фінансами представники Міністерства фінансів України та Міністерства економіки, торгівлі та сільського господарства разом з представниками Європейського союзу обговорювали стратегічні напрямки реформування системи управління державними фінансами.
⚜️Міністерство цифрової трансформації України планує створити Фонд фондів для фінансування вітчизняних стартапів.
“Одним із проєктів, що стимулюватиме розвиток ІТ-ринку, може стати Фонд фондів, завдяки якому підтримуватимуться вітчизняні стартапи”, – йдеться у повідомленні.
У відомстві зазначили, що акцент на розвитку ІТ-сфери може стати умовою для значного прискорення зростання економіки України. На переконання чиновників, це сприятиме створенню нових робочих місць, розвитку інновацій, залученню інвестицій, поліпшенню бізнес-клімату.
⚜️Кувейтські інвестори розглядають перспективи капіталовкладення у проекти «чистої» енергетики, енергоефективності та переробки сміття в Україні
⚜️В Україні почали приймати батарейки на гарантовану переробку в Європі
⚜️Чехи планують побудувати в Сумах завод з переробки сміття
⚜️11 звільнених бранців Кремля відправились на реабілітацію та відпочинок до Латвії
⛔️В Україну поновили імпорт російського дизпального
⛔️Голова бізнес-спілки ФРН: санкції США проти Nord Stream 2 підривають зусилля “Нормандії”
Голова Східного комітету німецької економіки Олівер Гермес заявив, що санкції США проти проєкту “Північний потік-2” ставлять під загрозу мирні зусилля “нормандської четвірки”.
✅Найближчими днями Верховний суд Великої Британії має ухвалити рішення у справі між Україною та The Law Debenture Trust Corporation PLC (Law Debenture) – фактично контрольованим Росією англійським трастом, що вимагає повернення “боргу Януковича” на $3 млрд разом із відсотками.
Розгляд цієї справи розпочався 9 грудня та має завершитися у четвер, 12 грудня.
✅Федеральний конституційний суд Німеччини заборонив екстрадувати двох громадян РФ чеченського походження до Росії.
✅Варшава: Метою російських спецслужб є відновлення СРСР
✅Фінляндія та Естонія запустили газопровід Balticconnector

Файного дня всім ???

Залишити відповідь