Тетяна Геращенко

Доброго ранку, краяни. Вівторок. Що важливого?

Доброго ранку, краяни.
Вівторок. Що важливого?

????
⚜️
МЗС України: дії Росії щодо Кримського мосту грубо порушують Конвенцію ООН
⚜️
????
⚜️В редакційній статті від 22 грудня, видання The Washington Post звернулось до ролі олігарха Дмитра Фірташа у “спробах Путіна отримати контроль над політикою та економікою України”.
“Один з найважливіших агентів випливу Путіна надав більше 2 мільйонів доларів партнерам Джуліані, які працюють для дискредитації опонента Трампа на виборах 2020 року”,- йдеться в статті.
Минулого тижня федеральний прокурор США надав інформацію суду про те, що саме від Фірташа надійшов переказ на 1 мільйон доларів минулого вересня дружині Лева Парнаса, який тісно співпрацював з персональним юристом Дональда Трампа Джуліані. Парнаса було заарештовано в жовтні, зауважують автори.
Автори колонки вказують, що Фірташ хотів би повернути Україну до проросійського режиму, за якого олігарх здобув свої статки на газовому бізнесі. Про теперішній зв’язок Фірташа з Росією свідчить зокрема те, що після його арешту в Австрії, Фірташ отримав позику від російського бізнесмена “який належить до близького оточення Путіна, Васілія Анісімова”, щоб виплатити 155 мільйонів доларів застави.
⚜️Спікер Палати представників США Ненсі Пелосі посилила тиск на Сенат з вимогою забезпечити “справедливий” судовий процес щодо імпічменту Дональда Трампа та проведення слухань зі свідками, яких раніше блокував президент.
Відповідну заяву конгресвумен від демократів оприлюднила 23 грудня у Twitter.
“Нижня палата не може обирати наших представників у процесі імпічменту, поки ми не будемо знати, який судовий процес проводитиме Сенат”, – заявила спікер.
⚜️Трамп заморозив українську допомогу 90 хв після розмови з Зеленським – нові документи на голос Америки.
Лідер демократів у Сенаті США Чак Шумер заявляє, що оприлюднене листування про затримку американської військової допомоги Україні підкреслює необхідність допиту свідків у судовому розгляді справи про імпічмент президента Дональда Трампа в Сенаті.
Як випливає з електронних листів, отриманих за рішенням суду американською неурядовою організацією Center for Public Integrity (СРІ), Пентагон отримав першу офіційну вказівку зупинити надання Україні військової допомоги через півтори години після телефонної розмови президентів США й України 25 липня.
⚜️На сайті Конгресу США виклали оновлену версію законопроєкту DASKA, відомого як “санкції з пекла” проти Росії, яка містить поправки, що встановлюють порядок запровадження та зняття обмежень.
У початковій версії документу не була прописана процедура введення санкцій. Сенатори спершу пропонували зробити запровадження санкцій безумовним: обмеження на Росію повинні були накладатися автоматично після підписання документа президентом США. Поправки сенаторів Ліндсі Грема та Роберта Менендеса встановлюють теоретичну можливість відмови від запровадження санкцій.
DASKA передбачає санкції проти Росії з двох причин: втручання у внутрішню політику США і агресія проти України. Відповідно до поправок, санкції проти Росії за першим напрямком будуть запроваджені тільки після того, як розвідка і Держдепартамент спільно підтвердять, що Росія втручалася у внутрішню політику Сполучених Штатів.
⚜️Тимчасово повірений у справах США в Україні Вільям Тейлор, який піде з посади на початку наступного року, заявив, що його замінить заступниця голови місії Крістіна Квін.
“Заступниця голови місії Крістіна Квін дуже добре кваліфікована і готова приступити з початку наступного місяця. Вона відповідатиме за наше посольство в наступні кілька місяців, поки справжній, наступний посол буде обраний і потім переданий у Сенат на затвердження”, – сказав Тейлор
????
⚜️Порошенко вимагає скликати РНБО після інформації про угоди на пряме постачання газу з Росії
⚜️Координатор уряду ФРН з трансатлантичного співробітництва Петер Баєр заявляє, що Німеччина допомагатиме Україні в модернізації її газотранспортної системи (ГТС).
⛔️”Північний потік-2″ очолює колишній агент Штазі і друг Путіна
Маттіас Варніг, 64-річний гендиректор компанії Nord Stream 2 AG, оператора газопроводу “Північний потік-2”, шпигував на східнонімецьку таємну поліцію Штазі з 1974 року.
Будівництво газопроводу “Північний потік-2” на сьогоднішній день завершено на 93,5%.
???
⚜️Генсек НАТО Столтенберг заявив про готовність до особистої зустрічі з Путіним
⚜️
???
⚜️Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings підвищило рейтинг життєздатності для ПриватБанку та підтвердило довгострокові рейтинги дефолту емітента з позитивними прогнозами для трьох інших українських банківських структур.
⚜️НАК “Нафтогаз України” продовжить домагатися від Російської Федерації компенсації за кримські активи в міжнародному арбітражі, повідомив виконавчий директор компанії Юрій Вітренко.
“Щодо арбітражу стосовно активів у Криму, які належать групі “Нафтогаз”… Ніяк вони не згадуються в цьому протоколі. Це окремий процес. Його стороною є держава РФ, яка відповідає за цим позовом. І в протоколі про це немає згадувань”, – сказав він на прес-брифінгу в Києві в суботу.
Перемовини про транзит газу проходять в дуже складних умовах. Побажаю Андрію Володимировичу Коболєву і Ко здоров’я і перемоги.
⛔️Борг зростає за рахунок позик підприємств і вкладень нерезидентів в ОВДП
Валовий зовнішній борг України на кінець III кварталу 2019 року зріс у порівнянні з минулим кварталом на 4,4 млрд доларів до 120 млрд доларів. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на дані Національного банку України (НБУ).
??⚙️
⚜️SkyUp відкриває рейси з Києва до Тирани та Лісабона
⚜️Законопроєкт про дезінформацію уже на фінальній стадії розробки, його представлять для публічного обговорення на початку січня.
Про це написав міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський у своєму Telegram-каналі.
“Проєкт закону про дезінформацію знаходиться на фінальній стадії розробки…Враховуючи велику суспільну важливість цього законопроєкту, який стосується в першу чергу державної та інформаційної безпеки, глибоко переконаний, що він має відбуватися через публічний діалог. Ми представимо його до обговорення на початку січня та будемо готові доопрацьовувати на основі публічного діалогу”, – зазначив Бородянський.
На ділі в Україну поновлено постачання книг з РФ.
⚜️Одним з ключових пріоритетів Українського інституту національної пам’яті на наступні 5 років залишиться протидія російській агресії в Україні.
На цьому наголосив під час своєї першої пресконференції на новій посаді голова УІНП Антон Дробович, повідомляє кореспондент Укрінформу.
“Це стосується боротьби з дезінформацією, з міфами, які нам намагаються щедро сюди постачати наші супротивники. Ми посилимо, в тому числі, сприяння виданню таких матеріалів, як, наприклад, дуже відома книга Сергія Громенка про 250 років російських міфів щодо історії Криму і так далі. Ми бачимо останні заяви президента РФ про якісь там уявні “ісконні землі”, які існують у свідомості політичного керівництва Росії. Для боротьби з такими речами має бути посилена якість історичної науки, відповідно, зусилля щодо розвитку критичного мислення, і публікація і поширення достовірних даних, історично верифікованих матеріалів, які розвінчуватимуть подібні речі”, – зазначив Дробович.
На ділі робляться спроби повернути російську мову на рівень другої державної.
⚜️Новообрана Рада ухвалила 8 законів про соціальний захист військових та ветеранів – звіт Юридичної сотні.
⚜️ПЦУ цього року тестує на Волині святкування Різдва Христового — 25 грудня, разом з іншими автокефальними православними церквами.
⛔️Промислове виробництво в Україні скоротилося на 1,2% — Держстат
⛔️Молдова перед виборами президента отримає кредит від Росії
Президент Молдови Ігор Додон за підсумками зустрічі з президентом РФ Владіміром Путіним заявив, що Москва на прохання Кишинева надасть кредит в $300 млн “на інфраструктурні проєкти”.
✅Президент Литви звинуватив РФ у постійних спробах переписати історію
Президент Литви Гітанас Науседа заявив про постійні спроби Росії переписати історію, нвівши в якості прикладу заперечення впливу пакту Молотова-Ріббентропа на болісну історію Європи.
✅Колишній радник президента Дональда Трампа з національної безпеки Джон Болтон розкритикував політику Білого дому щодо Північної Кореї.
В інтерв’ю Axios Болтон зазначив, що розмови про те, що США надають максимальний тиск на Північну Корею не відповідають дійсності.
Файного дня всім ??

Залишити відповідь