Тетяна Геращенко

Щасливого ранку, краяни. Середа. Що важливого?

Щасливого ранку, краяни.
Середа. Що важливого?

????
⚜️Головний рабин України просить «Яд Вашем» визнати Андрея Шептицького «Праведником народів світу»
Головний рабин України Моше Реувен Асман 21 січня звернувся листом до керівника ізраїльського інституту «Яд Вашем» із проханням напередодні Міжнародного Дня пам’яті жертв Голокосту і 75-річчя визволення табору смерті Аушвіц присвоїти митрополитові УГКЦ Андрею Шептицькому почесне звання «Праведника народів світу». Відтак відновити історичну справедливість щодо цієї постаті. Головний рабин повідомив про це на сторінці у фейсбуці і опублікував лист.
⚜️
????
⚜️У Сенаті США, верхній палаті Конгресу, у ці хвилини стартує судовий процес щодо імпічменту президента Дональда Трампа. Процес, початок якого анонсували на 21 січня о 20:00 за Києвом, як очікується, триватиме шість днів на тиждень з перервами щонеділі.
Судовий процес представляє сторона обвинувачення, сторона захисту, головуючий суддя і сенатори в ролі присяжних. Суддею є голова Верховного суду США Джон Робертс.
Сторону обвинувачення представляють семеро законодавців-демократів від Палати представників США. Йдеться про голову комітету з питань розвідки Палати представників Адама Шиффа, голову юридичного комітету Палати представників Джеррі Надлера, колишніх судових виконавців Хакіма Джеффріса і Джейсона Кроу, колишнього рейнджера і адвоката Вола Демінгса, колишню начальницю поліції Зої Лофґрен і екссуддю Сильвію Ґарсію.
⚜️Демократи в Сенаті США вимагають внесення до графіку судового процесу з імпічменту Трампа пункту зі слуханнями додаткових свідків, які можуть надати більше деталей про незаконне затримання військової допомоги Україні.
Про це заявив у вівторок під час виступу в Сенаті “менеджер з імпічменту”, голова Розвідувального комітету Палати представників Адам Шифф, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.
“Хоча ми маємо багато запитань до резолюції (щодо графіку проведення імпічменту в Сенаті – ред.), я почну з одного найбільшого недоліку. У резолюції не передбачено застосування повісток (для виклику свідків і документів – ред.), щоби отримати додаткові докази”, – заявив законодавець.
При цьому він підкреслив, що президент та його захист, користуючись республіканською більшістю в Сенаті, продовжують блокувати можливості для американського народу дізнатися правду про вину або невинність глави Білого дому. Шифф наголосив, що ті, кому Трамп забороняв брати участь у слуханнях з імпічменту в Палаті представників, самі бажають виступити зі свідченнями в Сенаті. Як наприклад ексрадник Трампа з питань нацбезпеки Джон Болтон.
⚜️ Імпічмент Трампу підтримує 51% американців
Приблизно половина американців погоджується, що Сенат має проголосувати за імпічмент нинішнього президента США Дональда Трампа, в той час як більше двох третин вважають за необхідне заслухати додаткових свідків по цій справі.
Такі дані оприлюднені за результатами останнього соціологічного опитування, проведеного компанією SSRS на замовлення телеканалу CNN.
Так, 51% опитаних громадян США, які мають право голосу, підтримали необхідність відставки президента за рішенням верхньої палати американського Конгресу. Водночас, 45% виборців не погоджуються з цим.
⚜️Під час навчань «Захисник Європи 2020», що відбудуться вже за кілька тижнів, Сполучені Штати здійснять передислокацію в Європу зі своєї території контингенту чисельністю 200 тисяч військовослужбовців, що є найбільшим розгортанням американських військ в Європі з часів завершення «холодної війни».
Про це у вівторок під час слухань у Комітеті із закордонних справ Європарламенту, які відбулися в Брюсселі, заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє кореспондент Укрінформу.
????
⚜️Уряд Британії програв голосування в Палаті лордів за угоду про Brexit
Уряд Британії зазнав своєї першої поразки з моменту дострокових виборів у грудні і програв голосування у Палаті лордів щодо угоди про вихід країни з ЄС.
⚜️За словами Маасікаса, ринок землі вивільнить великий потенціал для української економіки
Європейський союз (ЄС) підтримує введення ринку землі в Україні. Про це в інтерв’ю hromadske заявив новий посол Європейської комісії в Україні Матті Маасікас. передає РБК-Україна.
У той же час дипломат закликав захистити права малих фермерів.
⚜️В Україні запрацювала платформа EU4Digital, що сприяє державам “Східного партнерства” інтегруватися у Єдиний цифровий ринок. Про це повідомляє Євроінтеграційний портал.
“Запрацював сайт ініціативи Євросоюзу EU4Digital, яка допомагає країнам Східного партнерства, серед яких Україна, долучитися до Єдиного цифрового ринку (DSM)”, – йдеться у повідомленні.
На сайті можна ознайомитися з такими проектами та можливостями ініціативи, як:
мережа EU4Digital для роботи в ключових тематичних областях ЄС та східних партнерів;
підтримка цифрової економіки і суспільства в рамках Східного партнерства – програма до 2022 року, яка сприятиме розвитку суспільства та цифрової економіки, відповідно до норм ЄС;
широкосмугові стратегії в регіоні Східного партнерства – проект для підтримки та реалізації національних стратегій в області широкосмугового зв’язку;
програма ЄС Cyber для зміцнення кібербезпеки у країнах-партнерах.
“Україна зможе долучитися до європейського цифрового ринку, коли електронні державні послуги і послуги електронного бізнесу запрацюють за єдиними європейськими стандартами. Єдиний інформаційний ринок для українських компаній – це можливість швидшого запуску і активнішого зростання”, – написали на порталі.
В Україні запустили портал з електронних послуг “е-транспорт”.
⚜️15 січня Північна екологічна фінансова корпорація (НЕФКО) та Представництво Європейського Союзу в Україні анонсували запуск Програми модернізації системи водопостачання в Україні в рамках Інвестиційної платформи сусідства (NIP). Це нова програма, яка допоможе комунальним підприємствам оновити системи водопостачання, очистити стічні води і підвищити енергоефективність. Наразі підготовча робота вже проводиться в дев’яти містах, відібраних для першого етапу: Фастові, Умані, Нікополі, Сумах, Хмельницькому, Чернігові, Луцьку, Горішніх Плавнях та Бердичеві.
Програму реалізує НЕФКО за фінансової підтримки Інвестиційної платформи сусідства Європейського Союзу та Швеції. У межах цієї програми НЕФКО виділила 12 млн євро на кредитування українських органів місцевого самоврядування. Внесок ЄС складає 5 млн євро грантової допомоги, а Швеція надасть технічну допомогу в розмірі до 1,5 млн євро через своє Агентство з питань міжнародної співпраці та розвитку Sida. Передбачається, що підприємства водопостачання профінансують частину проєктів за рахунок власних коштів.
???
⚜️Україна проводить успішні реформи сектору безпеки та оборони, тому має високі шанси, щоб приєднатися до Програми розширених можливостей для особливих партнерів (EOP) Північноатлантичного альянсу.
Таку думку в ексклюзивному коментарі власному кореспонденту Укрінформу висловив провідний експерт з питань безпеки та оборони Німецького фонду Маршалла Сполучених Штатів Брюно Лете (м. Брюссель).
“Загалом у НАТО нині налаштовані, щоб тісніше працювати з Україною. Якщо Україна продовжить чинний курс, я вбачаю, що вона отримає статус особливого партнера за Програмою розширених можливостей якнайскоріше”, – переконаний експерт.
За словами Лете, на актуальному етапі, доки Україна не отримала Плану дій щодо членства в НАТО (ПДЧ – ред.), приєднання держави до Програми буде логічним і важливим політичним сигналом.
“Особливі партнери за Програмою є не лише споживачами безпеки, але й вкладають зусилля до колективної безпеки Альянсу. Це стосується й України, яка проводить таку політику”, – відзначив аналітик.
⚜️Генсек НАТО розповів про дрон, здатний бачити на 200 км вглиб РФ і контролювати Крим
???
⚜️Директор Світового банку Сату Кахконен розповідає в інтерв’ю про швидкі економічні та політичні реформи, що відбуваються в Україні, та їх вплив на інвестиції та загальну економіку. Кахонен розглядає реформу позитивно, як з точки зору темпів, так і впроваджених реформ, виділяючи реформи фіскальної та грошово-кредитної політики, приватизацію, антикорупційні заходи та відкриття ринку сільськогосподарських земель як одні з найважливіших. Завдяки Україні, що пропонує широкі можливості для інвесторів через приватизацію та реформування земельного ринку, Кахконен радить інвесторам пильно стежити за цією динамічною та мінливою країною
⚜️Український працівник за рік виробляє стільки ж продукції, скільки німецький – за 17 днів, – Світовий Банк
⚜️Суд ухвалив рішення стягнути нерухомість компанії І.Коломойського вартістю більше 100 млн грн на користь Національного банку
⚜️Європейський інвестиційний банк (EIB) вважає Україну важливим партнером і продовжуватиме співпрацювати з нею у низці напрямків.
Про це сказав під час панельної дискусії «Україна в Європі: стратегічне економічне партнерство, тепер більше, ніж колись» на полях Всесвітнього економічного форуму в Давосі Жан-Крістоф Лалу, генеральний директор EIB, повідомляє Укрінформ.
«З перспективи ЄС, Україна є абсолютно важливим партнером, що виправдовує додаткові зусилля останніх років. У період між 2014 і 2017 ми подвоїли наш ритм інвестування», – заявив Лалу, який також є начальником відділу кредитних операцій банку.
??⚙️
? Відкритий ДСА судовий розклад – велика перемога для тисяч українців, які дізнавалися про своє засідання запізно або не дізнавалися взагалі.
❗️Таким чином щороку близько 50 тисяч українців пропускали судові засідання.
⭕️ Раніше, щоб не пропустити сповіщення про суд, потрібно було регулярно перевіряти кореспонденцію за місцем постійної реєстрації або ж шукати своє засідання на офіційному сайті судової адміністрації. Робити це можна було лише в ручному режимі.
⚡️ Відтепер отримувати оновлення можна легко і безкоштовно онлайн в автоматичному режимі за допомогою Опендатабот.
Для цього необхідно:
? Знайти себе за ПІБ чи потрібне судове рішення за номером.
? Підписатися на оновлення
❤️ Готово!
⚜️ЦВК започатковує стратегічне планування діяльності на 5 років
⚜️Фонд державного майна України розпочав процедури відбору радників з приватизації для Центренерго.
Про це повідомив голова Фонду державного майна України Дмитро Сенниченко
⚜️У планах Міністерства енергетики та захисту довкілля привести частку енергії, виробленої з альтернативних джерел до 70% протягом наступних 30 років.
⚜️Російські хакери використовують інформацію, отриману з відкритих джерел, зокрема із соцмереж та декларацій, у спецопераціях проти України, а також для тиску на працівників українських спецслужб.
⚜️В Україні з’явилася єдина гаряча лінія з порятунку тварин.
Отримати кваліфіковану консультацію та, в разі необхідності, викликати рятувальників для допомоги тваринам можна буде за єдиним номером 0-800-302-303. Зараз лінія працює в тестовому режимі. Всі дзвінки безкоштовні.
⛔️Іран визнав, що літак МАУ збили двома ракетами
Український пасажирський літак, який зазнав катастрофи після вильоту зі столиці Ірану 8 січня, збили двома ракетами класу “земля-повітря” близького радіусу дії.
⛔️Отруєння в Болгарії: агенти ГРУ РФ зафіксовані поблизу бізнесмена Ґебрева – прокуратура
⛔️Росія намагається заглушити потік інформації з Криму – HRW про заборону в’їзду Ібрагімову
✅У Запоріжжі презентували фільм проєкту Радіо Свобода про анексію Криму
✅ЄСПЛ визнав Росію винною у викраденні та загибелі 20 жителів Кавказу
✅В Давосі зірвали операцію російських агентів-“сантехніків”
Швейцарські спецслужби зірвали ймовірну шпигунську операцію російських агентів, які видавали себе за сантехніків у Давосі, де проходить Всесвітній економічний форум.
✅Білорусь почала закуповувати нафту з Норвегії на тлі конфлікту з РФ
Білорусь планує 30% нафти закуповувати через Україну — Лукашенко
✅У парламенті Естонії готують заяву з засудженням російської інтерпретації Другої світової
У парламенті Естонії ініціювали ухвалення заяви, яка засуджує спроби Росії інтерпретувати історію Другої світової війни в сприятливому для себе світлі, покладаючи на інші країни провину в розв’язуванні війни.

Файного дня всім ??

Залишити відповідь