Тетяна Геращенко

Щасливого ранку, краяни. П’ятниця. Що важливого?

Щасливого ранку, краяни.

П’ятниця. Що важливого?

????

⚜️Рада підтримала приєднання України до Другого протоколу Гаазької конвенції про захист культурних цінностей під час збройного конфлікту.

⚜️Рада ухвалила звернення до іноземних держав щодо засудження агресії Росії

⚜️У світі – понад 3,2 мільйона випадків COVID-19, одужали понад 1,3 мільйона

⚜️У США заявили про успішні випробування нового препарату проти коронавірусу

Випробування препарату “Ремдесивір” показали, що ліки можуть блокувати вірус

Провідний американський експерт з інфекційних захворювань доктор Ентоні Фаучі заявив, що результати пробного дослідження лікарського засобу проти коронавірусу “Ремдесивір” показали “досить хороші новини”.

⚜️Національний музей Голодомору-геноциду створив сторінку “Свідчення” – єдиний онлайн-ресурс, де будуть зібрані історії очевидців Голодомору 1932-1933 років та масових штучних голодів 1921–1923 і 1946–1947 років.
????

⚜️Мінус 4,8%, і це тільки початок. Економіка США впала до мінімуму за шість років

Аналітики прогнозують падіння економіки США в другому кварталі на 25% або більше.

Економіка США за підсумками першого кварталу 2020 року впала на 4,8% у перерахунку на річні темпи. Про це повідомляє Інтерфакс-Україна, посилаючись на попередній звіт міністерства торгівлі США.

Зниження відбулося вперше з січня-березня 2014 року, коли ВВП скоротився на 1,1%. При цьому воно стало максимальним з четвертого кварталу 2008 року (мінус 8,4%).

Зростання ВВП США в четвертому кварталі 2019 року становило 2,1%.

При цьому експерти, опитані The Wall Street Journal, відзначають, що звіт Мінторгу відображає тільки перші наслідки від обмежувальних заходів, вжитих владою для стримування пандемії коронавірусної інфекції. Аналітики прогнозують падіння ВВП у другому кварталі на 25% або більше, деякі чекають 40%.

До цього року економіка США продемонструвала найтриваліший період зростання в своїй історії із середніми темпами близько 2%, він тривав 11 років.

Раніше повідомлялося, що за прогнозами агентства Fitch світовий ВВП в 2020 році знизиться на 3,9%, а ВВП Сполучених Штатів — на 5,6%.

⚜️ФРС США зберегла ставку на рівні 0-0,25% річних

Вплив пандемії на економіку США може бути тривалим, вважає Голова Федерального Резерву США

В другому кварталі падіння економіки США може поглибитись, заявляє голова Федерального резерву США Джером Пауелл.

«В другому кварталі ми побачимо економічні дані гірші ніж будь-які дані, які ми бачили для економіки, – заявив Пауелл під час прес-конференції у середу. – Це прямий наслідок хвороби і заходів, яких ми вживаємо, щоб від неї захиститись».

Навіть після відкриття економіки, знадобиться час, щоб подолати економічні наслідки пандемії, вважає голова Федерального Резерву.

Пауелл заявив, що відсоткові ставки у США залишиться близькими до нуля, щоб підтримати економічну діяльність на час подолання наслідків пандемії. Він припустив, що знадобиться більше бюджетної допомоги для того, щоб прискорити відновлення і зауважив, що після відкриття економіки можливий сплеск економічної діяльності, але «навряд він поверне нас швидко до докризових рівнів».

⚜️Пентагон може згорнути фінансування низки проектів зі стримування РФ в Європі

Міністр оборони США Марк Еспер скерував в понеділок 27 квітня 2020 року до Заступника міністра оборони США (контролера) Елейн МакКускер меморандум щодо перерозподілу $545,5 млн у оборонному бюджеті. В ньому, зокрема передбачається заморожування фінансування низки проектів щодо стримування Росії в Європі. Вони, зокрема торкаються питань розбудови інфраструктури для зберігання військових літаків, палива та боєприпасів в рамках European Deterrence Initiative (Європейської ініціативи стримування).
????
В Іонічному морі знайшли уламки канадського військового гелікоптера
Уламки канадського військового вертольота, який зник під час операції НАТО, були знайдені в морі між Грецією і Італією.
????

⚜️Великобританія вийшла на третє місце за кількістю смертей через коронавірус

Від коронавірусу померли понад 26 тисяч жителів Королівства

Кількість лабораторно підтверджених смертей від коронавірусу у Великобританії перевищила 26 тисяч. Про це повідомив глава Міністерства закордонних справ Сполученого Королівства Домінік Рааб, передає Stourbridge News.

При цьому він додав, що на сьогодні статистика Міністерства охорони здоров’я буде включати померлих не тільки в лікарнях, але і в будинках престарілих, хоспісах, а також у себе вдома.

“Ми включили в статистику в загальній складності додаткові 3 811 смертей. На жаль, сьогоднішні цифри показують, що у порівнянні з даними за минулу добу в країні померло ще 765 пацієнтів з коронавірусом”, – заявив він.

⚜️Епідемія – не виправдання для обмежень діяльності спостерігачів на Донбасі. Заяви Німеччини, Великої Британії

????

⚜️Кількість жертв коронавірусу у Франції перевищила 24 тисячі

Від коронавірусної хвороби у Франції від початку епідемії померли 24087 людей.

⚜️ПАРЄ готується відновити роботу в онлайн-режимі, із небезпеками для України

Парламентська асамблея Ради Європи в четвер може ухвалити рішення про те, щоби відновити свою роботу і провести літню сесію.

⚜️Глава дипломатії ЄС після візиту на Донбас планує відвідати Москву

Високий представник ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки Жозеп Боррель підтвердив намір відвідати Москву після візиту в Україну і на Донбас.

⛔️Маас розповів про очікування від “нормандської” конференції щодо Донбасу

Міністр закордонних справ ФРН Гайко Маас розповів про очікування від відеоконференції очільників МЗС країн “нормандського формату”, що відбудеться у четвер, 30 квітня.

Перед відеоконференцією міністр закордонних справ ФРН Гайко Маас (Heiko Maas) звернув увагу на жорсткий вплив пандемії викликаного коронавірусом захворювання COVID-19 на населення регіону. “Закриття лінії зіткнення особливо тяжко позначилося на людях похилого віку… Тому ми обговорюватимемо відкриття лінії зіткнення та питання пунктів в’їзду-виїзду”, – зазначив міністр.

Ще однією темою переговорів буде діяльність Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, яка, за словами Мааса, повинна мати можливість без обмежень та перешкод працювати на всій території України. “Без об’єктивної оцінки СММ (мінські. – Ред.) домовленості неможливо імплементувати. Взаємна недовіра занадто велика. Росія це також знає, тож повинна вплинути на сепаратистів”, – переконаний Маас.

“Ми хочемо повною мірою втілити в життя рішення, яких ми досягли на зустрічі в нормандському форматі в Парижі в грудні (2019 року. – Ред)”, – заявив міністр і відзначив прогрес, зокрема, в питанні обміну утримуваними особами. За його словами, сторони переговорів хочуть дати чіткий політичний мандат на імплементацію тристоронньою контактною групою інших рішень.

Як повідомив напередодні міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, основна мета відеоконференції – оцінити те, що було зроблено після грудневого паризького саміту. “Друге і найскладніше – встановити причини, чому відбувається стагнація. Третє – напрацювати нариси рішень існуючих проблем і надати імпульс тристоронній контактній групі для їхньої імплементації”, – сказав він. Кулеба переконаний, що імпульс на шляху до виконання рішень паризького саміту відкриє шлях до наступної зустрічі лідерів у Берліні, де очікується досягнення нових домовленостей.

⛔️Лавров “пробивав” прямий діалог України з бойовиками на нормандських переговорах – Кулеба

Міністр закордонних справ РФ Сергєй Лавров під час переговорів у “нормандському форматі” намагався звести ситуацію до прямого діалогу між Україною та бойовиками так званих “Л/ДНР”.

???

⚜️На загальновійськовому полігоні триває інтенсивна підготовка підрозділів окремої артилерійської бригади оперативного командування «Захід» Сухопутних військ ЗС України.

Артилеристи набувають практичних навичок у стрільбі та управлінні вогнем з використанням новітніх методів відповідно до стандартів НАТО: проведення розвідки з використанням новітніх систем спостереження, залучення безпілотних літальних комплексів, застосування нової тактики взаємодії підрозділів під час ведення оборони. Про це повідомляє Інформагентство АрміяInform.

За словами пресофіцера бригади лейтенанта Юрія Кульпи, значну увагу під час навчань приділено швидкості розгортання на бойових позиціях, точності у наведенні гармати, влучності кожного пострілу. Від перерахованого залежить життя не тільки підлеглого особового складу, а й життя інших військовослужбовців, яким забезпечують вогневе прикриття та виконання поставленого завдання в цілому.

— Серед основних завдань навчань — отримання навичок в умовах, максимально наближених до бойових. Підрозділи відпрацьовують нормативи зі спеціальної, технічної підготовки. Проводять стрільби зі штатного озброєння, серед якого гармати 152-мм калібру, протитанкових артилерійських систем керованої дії, — прокоментував лейтенант Юрій Кульпа.

Завершаться навчання двоступеневим командно-штабним тренуванням, під час якого комісія оцінить рівень готовності артилеристів до виконання завдань за призначенням. Пресофіцер підкреслив, що значна частина особового складу підрозділу — учасники бойових дій на сході України, які мають чималий бойовий досвід.

⚜️Снайпери Збройних Сил України на постійній основі озброюються гвинтівками натовських калібрів та тепловізорами. Фотографії з практичних навчань військових 128-ої окремої гірсько-штурмової Закарпатської бригади були опубліковані Генштабом ЗСУ.

???

⚜️Fitch погіршило прогнози щодо восьми українських банків

Довгостроковий рейтинг дефолту емітента банків підтверджений на рівні “B”.

Міжнародне рейтингове агентство Fitch підтвердило довгостроковий рейтинг дефолту емітента (РДЕ) 8 українських банків на рівні “B”, але переглянуло прогноз рейтингів у бік погіршення.

Про це повідомляється на сайті агентства. “Рейтингові дії слідують за переглядом Fitch прогнозу суверенного рейтингу України з рівня “позитивного” на “стабільний” з урахуванням прогнозованого несприятливого впливу пандемії COVID-19″, – наголошується в повідомленні. В результаті прогнози рейтингу “Ощадбанку”, “Укрексімбанку”, “Приватбанку”, “Укргазбанку”, “Креді Агріколь Банку”, “Прокредит Банку” та “Правексбанку” були погіршені з “позитивного” на “стабільний”, а ПУМБ – зі “стабільного” на “негативний”.

⚜️Депутати зібрали 150 голосів для ініціювання голосування банківського закону за спеціальною процедурою – нардеп Кравчук

⚜️З 2021 року. Робітники зможуть самостійно обирати банк для отримання зарплати — НБУ

⚜️Порошенко вимагає від Зеленського довести до кінця в Міжнародному арбітражі справу проти РФ за агресію в Керченській протоці і стягнути з Кремля компенсацію

⚜️Рада погодила розгляд «антиколомойського закону» за скороченою процедурою

??⚙️

⚜️Колишній підлеглий Захарченка та Клименка. Що відомо про нового голову Податкової Олексія Любченка

На відміну від свого попередника, Олексій Любченко зовсім не нове обличчя в українському держапараті. За часів президентства Януковича він працював на керівних посадах в Податковій, яку тоді очолювали Віталій Захарченко та Олександр Клименко.

⚜️За позовом батька Гандзюк арештували рахунки депутата Киви – юристи

⚜️Позачергова Рада: у порядку денному – звіт ТСК і спецпроцедура для “банківського” законопроєкту

⛔️В Україні кількість хворих на Covid-19 медиків перевищила 2 тисячі осіб

В Україні кількість інфікованих коронавірусом перевищила 10 тисяч, за добу — 540 нових випадків

⛔️Верховний Суд

Парламентська більшість та уряд не повинні ставити під сумнів призначення чи перебування на посаді суддів, які були призначені належним чином – висновок Ради Європи стосовно рішень Конституційного Суду України щодо судової влади

Рада Європи оприлюднила свій висновок щодо рішень Конституційного Суду України від 18 лютого 2020 року № 2-р/2020 та від 11 березня 2020 року № 4-р/2020.

Так, аналіз зазначених рішень свідчить, що «Рішення КСУ № 4-р/2020 стосується найважливіших рекомендацій висновку Венеційської комісії [від 9 грудня 2019 року] щодо неконституційності законодавчих положень Закону № 193».

Що стосується процесу реформ, то «висновок ВК та стандарти РЄ мають використовуватися як орієнтир на очікувані законодавчі поправки, які повинні замінити неконституційні положення Закону № 193».

У висновку, зокрема, йдеться, що «нова парламентська більшість та уряд не повинні ставити під сумнів призначення чи перебування на посаді суддів, які були призначені належним чином». «Немотивоване та різке зменшення кількості суддів ВС», наголошує РЄ, «викликає серйозні питання стосовно порушення ст. 6 Європейської конвенції з прав людини».

Для суддів ВС, які пройшли «публічну процедуру відбору та призначення, не слід повторно проводити відбір та оцінювання», зауважив експерт РЄ.

✅У Німеччині заборонили діяльність “Хезболли”

МВС Німеччини заборонило діяльність шиїтського ліванського терористичного угруповання “Хезболла”.

✅Газпром виправить рахунки за газ для польської PGNiG через рішення Стокгольмського арбітражу

✅Винищувачі НАТО тричі за два дні перехоплювали російські літаки

Літаки НАТО за останні два дні тричі підіймалися для супроводження російських військових літаків, що пролітали поблизу повітряного простору Альянсу.

✅ЄС засудив кібератаки під час пандемії коронавірусу

Жозеп Боррель, високий представник ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки, від імені ЄС засудив кібератаки на критичну інфраструктуру під час пандемії коронавірусу.

Файного дня всім ??

Залишити відповідь