Тетяна Геращенко

Щасливого ранку, краяни. Вівторок. Що важливого?

Щасливого ранку, краяни.
Вівторок. Що важливого?

????
⚜️В ООН вшанували пам’ять українського військового спостерігача
У Міжнародний день учасників операцій ООН з підтримання миру в штаб-квартирі світової організації вшанували пам‘ять військовослужбовців та поліцейських, які загинули на службі миру в 2019 році.
Почесті віддали й полковнику Юрію Політько, українському військовому спостерігачу зі складу місії ООН у ДРК, розповів у коментарі Укрінформу Постійний представник України при ООН Сергій Кислиця.
“Службу українського “блакитного шолома”, полковника Юрія Політька, який втратив життя у ДР Конго, вшанували в ООН пам’ятною відзнакою – медаллю Дага Гаммаршельда, яка носить ім’я другого генсека ООН. Наше постійне представництво передасть нагороду родині загиблого”, – зауважив дипломат.
⚜️З ПОЧАТКУ БОЙОВИХ ДІЙ НА ДОНБАСІ ЩОНАЙМЕНШЕ 147 ДІТЕЙ ЗАГИНУЛИ І 392 БУЛИ ПОРАНЕНІ – ООН
????
⚜️Заворушення біля Білого дому: у Вашингтоні ввели комендантську годину
Напруженість між поліцією і протестуючими посилилася під час третьої ночі демонстрацій біля Білого дому.
⚜️Трамп провів годину у бункері Білого дому через протести – ЗМІ
Президент США Дональд Трамп із родиною провів близько години у бункері Білого дому на тлі протестів через вбивство афроамериканця Джорджа Флойда.
Про це повідомляє CNN із посиланням на джерела.
«У той час, як протестуючи збиралися (через убивство Джорджа Флойда – ред.) у п’ятницю біля Білого дому у Вашингтоні, президента Дональда Трампа відвели до підземного бункера на деякий час», – йдеться у повідомленні.
⚜️ТРАМП ОГОЛОСИВ ПРО ВВЕДЕННЯ ВІЙСЬК ДО ВАШИНГТОНА ДЛЯ ВГАМУВАННЯ ПРОТЕСТІВ
Президент США розпорядився розгорнути військові підрозділи у столиці країни та пригрозив зробити те саме в регіонах, якщо губернатори штатів не дадуть ради з масовим заворушенням.

⚜️АССАНЖ НЕ ЗМІГ ВЗЯТИ УЧАСТЬ В СЛУХАННЯХ У ЛОНДОНІ ЩОДО ЙОГО ЕКСТРАДИЦІЇ ДО США ЧЕРЕЗ ХВОРОБУ
⚜️IFES UKRAINE
? Читайте дайджест основних виборчих новин за останні два тижні! https://bit.ly/2TZLISN
Дізнавайтеся про таке:
? У Верховній Раді України зареєстрували проєкт змін до Виборчого кодексу;
? ЦВК спрощує та лібералізує процедуру зміни виборчої адреси;
? Центральна виборча комісія презентувала проєкт свого першого стратегічного плану;
? ЦВК долучилася до міжнародного обговорення питань соціальних медіа, дезінформації та об’єктивності виборчого процесу;
? Регіональне представництво IFES у Європі провело вебінар: Адміністрування виборів у Європі в умовах пандемії;
? та багато іншого!
?Долучайтеся до нашої розсилки: https://bit.ly/2SCxp6a
? Діяльність IFES в україні здійснюється за підтримки USAID Ukraine – USAID Україна, Міністерства міжнародних справ Канади (Embassy of Canada in Ukraine) та британської допомоги від уряду Великої Британії (British Embassy Kyiv).
⚜️⚜️⚜️Міжнародна правозахисна організація “Репортери без кордонів” засудила напади з боку поліції та протестувальників на журналістів і закликала владу США забезпечити захист журналістів. Про це повідомляється 31 травня на сайті “Репортерів без кордонів”.
За даними організації, відомо про щонайменше 68 нападів з боку поліції та протестувальників, спрямованих, зокрема, і проти журналістів, що висвітлюють протести. Проти них застосовували гумові кулі, газові балончики, сльозогінний і перцевий газ, їх били, залякували, їм погрожували, нищили їхні машини лише за те, що вони виконували свою роботу.
“Демонізація ЗМІ з боку президента Трампа, яка відбувалася роками, дала тепер свої плоди, коли й поліція, і протестувальники обирають своєю мішенню журналістів, чітко ідентифікованих як преса, для застосування насильства й арештів. Давно було очевидно, що ця демонізація призведе до фізичного насильства. “Репортери” попереджали про наслідки цієї кричущої ворожнечі щодо ЗМІ, і зараз ми стали свідками безпрецедентного спалаху насильства проти журналістів у Сполучених Штатах. “Репортери” закликають владу США забезпечити повний захист журналістів і поважати один з фундаментальних принципів країни, дотримуючись свободи слова”, – зазначив генеральний секретар “Репортерів без кордонів” Крістоф Делуар.
⚜️Facebook перевірятиме особи користувачів, пости яких стають популярними в США
⚜️Бойовики хочуть обмежити доступ до Twitter на окупованому Донбасі
????
⚜️Прем’єр Канади виступив проти повернення Росії до G7
Постійне порушення Росією міжнародних норм не створює підстав для її повернення до складу Великої сімки.
⚜️Протести проти поліційного расизму дійшли й до Канади
Кілька тисяч людей вийшло на вулиці Торонто, аби висловити протести проти расизму стосовно темношкірих та представників корінних народів.
Як повідомляє кореспондент Укрінформу, мітингарі пройшли маршем центральними вулицями міста.
Мітинг тривав кілька годин й мирно закінчився поблизу будівлі парламенту провінції Онтаріо. За порядком стежила велика кількість правоохоронців, однак обійшлося без затримань, оскільки мітингарі поводилися мирно.
Учасники несли в руках плакати зі словами підтримки загиблого у США під час затримання афроамериканця Джорджа Флойда, а також Регіс Корчінскі-Пакет, яка цього тижня випала з вікна свого помешкання в Торонто під час перебування у ньому офіцерів поліції.
⚜️
????
⚜️Масштабні протести пройшли у Британії і Данії через смерть афроамериканця у США
Тисячі людей вийшли на протести у Великій Британії та Данії в неділю через вбивство беззбройного чорношкірого поліцією в США.
⚜️Лондон ветуватиме повернення Росії до “Великої сімки”Лондон ветуватиме повернення Росії до “Великої сімки”
Уряд Великої Британії не підтримуватиме повернення Росії до “Великої сімки”, оскільки не Москва не змінила свою поведінку після незаконної анексії Криму у 2014 році.
Про це у понеділок заявив речник прем’єр-міністра Бориса Джонсона, повідомляє Daily Mail.
«Рішення щодо членства у “Великій сімці” приймаються одностійно всіма лідерами “Великої сімки”. Росію було виключено з “Групи семи” через анексію Криму, і досі ми не побачили змін у її поведінці, що могли би виправдати поновлення її членства», – наголосив речник глави британського уряду.
????
⚜️У МЗС офіційно підтвердили та розкрили деталі візиту міністра закордонних справ Дмитра Кулеби 2 червня до Берліна, де пройдуть переговори щодо Донбасу.
Про це повідомляє “Європейська правда”.
Як зазначили у пресслужбі міністерства, до складу української делегації, окрім Кулеби, увійдуть керівник Офісу президента України Андрій Єрмак, віцепрем’єр і міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков, міністр оборони України Андрій Таран, заступник керівника Офісу президента України Ігор Жовква та інші посадовці.
У Берліні заплановані зустрічі з федеральним міністром закордонних справ Німеччини Гайко Маасом, зовнішньополітичним радником канцлера Німеччини Яном Гекером і міністеркою оборони Аннегрет Крамп-Карренбауер.
Зазначається, що у ході візиту сторони обговорять низку важливих аспектів двосторонньої співпраці, безпекову та гуманітарну ситуацію на сході України, виконання домовленостей грудневого саміту в нормандському форматі на рівні глав держав та урядів, ініціативи щодо деокупації Криму, а також шляхи подальшої координації зусиль з подолання наслідків пандемії COVID-19.
За результатами перемовин міністрів закордонних справ України та Німеччини запланована спільна пресконференція.
⚜️Німеччина стримано зреагувала на ідею Трампа щодо саміту G7 з участю Росії
Німеччина очікує більш докладної інформації від США після пропозиції Дональда Трампа перенести саміт G7 на осінь і запросити на нього чотири інші країни, у тому числі Росію.
⚜️У Франції проходять дні вшанування пам’яті королеви Анни Київської, яка вважається першим українським дипломатом у Європі.
???
⚜️Антивірусний фронт: як НАТО протистоїть коронавірусу
Пандемія додала нового значення статті 5 Вашингтонської угоди про створення НАТО.
Оскільки коронавірус однозначно є викликом національній безпеці, таке тлумачення відкриває для Альянсу можливість діяти згідно з концепцією спільної оборони.
Протягом березня-квітня Альянс здійснив цілу низку операцій у напрямку протидії COVID-19. Вантажі медичної допомоги з країн-членів спрямовують туди, де вони найбільш необхідні.
Вже зараз Альянс готує розробку можливих сценаріїв щодо наступної хвилі пандемії, тоді як більшість національних урядів все ще очікують можливості послаблення обмежень.
Євроатлантична інтеграція певною мірою вже дозволяє Україні розраховувати на підтримку Альянсу. Зокрема, низка країн-партнерів вже отримала допомогу від НАТО після відповідного звернення.
Україна також подала заявку, що дозволяє очікувати на підтримку найближчим часом.
Також у нас є можливість долучитись до науково-дослідної роботи та підтримки спільної координації дій.
Чимало країн-партнерів вже беруть активну участь у заходах щодо протидії COVID-19, в тому числі й Україна (перш за все, йдеться про перевезення вантажів за участі АН-124 “Руслан” у рамках програми SALIS).
⚜️
???
⚜️МВФ підтримує ініціативи уряду щодо тарифів на газ та електроенергію – Мінфін
Міжнародний валютний фонд підтримує ініціативи українського уряду в питанні тарифів на газ та електроенергію.
⚜️Засідання Ради директорів МВФ очікується 5 червня – Мінфін
Засідання Ради директорів Міжнародного валютного фонду по програмі для України має відбутись 5 червня.
??⚙️
⚜️ОП ВІДПОВІВ НЕ ПО СУТІ НА ЗАПИТ ІМІ ЩОДО АКРЕДИТАЦІЇ ЖУРНАЛІСТІВ НА ПРЕСКОНФЕРЕНЦІЮ ЗЕЛЕНСЬКОГО
⚜️В ДЕРЖАВНІЙ МИТНІЙ СЛУЖБІ ЗАПРАЦЮВАВ ТАРГЕТИНГ-ЦЕНТР ДЛЯ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДОСТОВІРНОСТІ ДЕКЛАРУВАННЯ ТА СПЛАТИ МИТНИХ ПЛАТЕЖІВ
⚜️Міністр назвав перші країни, з якими Україна відновить авіасполучення
Міністр інфраструктури Владислав Криклій розповів, що міжнародне авіасполучення Україна відновить з 15 червня – передусім йдеться про рейси за туристичними напрямками.
Щодо закордонних напрямків, то передусім польоти можуть бути відновлені з туристичними країнами.
“Найбільш популярні – це те, що всі чекають: Туреччина, Греція, Кіпр. В Європі – Чорногорія, Хорватія. Більш точні дані протягом тижня озвучимо. І Грузія”, – сказав Криклій.
За його словами, поки що точно не буде поновлюватися авіасполучення з Італією та Іспанією.
“Ми відкриття напрямків робимо на двох умовах. Перша, якщо країни відкриваються у відношенні до нас. Друга – епідеміологічна ситуація”, – пояснив міністр.
⚜️УРЯД ЗОБОВ’ЯЗАВ МІСЦЕВУ ВЛАДУ ЗАБЕЗПЕЧИТИ НЕОБХІДНИМ ЖИТЛОВІ ПРИМІЩЕННЯ ДЛЯ ДИТБУДИНКІВ
Кабінет міністрів України ухвалив рішення, яким зобов’язав органи місцевої влади забезпечити житлові приміщення, які надаються у користування дитячим будинкам сімейного типу, необхідними меблями і технікою.
⚜️МІНІСТЕРСТВО ЦИФРОВОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ УКРАЇНИ

? Відсьогодні ДП Дія надає електронні підписи
З 29 травня 2020 року близько 100 тисяч користувачів, які мають чинні кваліфіковані сертифікати електронного підпису від “АЦСК органів юстиції України”, безперервно та без додаткових витрат обслуговуватимуться в ДП Дія.
Які переваги е-підпису?
? Ви зможете без проблем проходити ідентифікацію та отримувати різноманітні послуги онлайн. Адже особисті ключі та кваліфіковані сертифікати відкритих ключів сумісні з понад 100 інформаційними системами.
Як отримати е-підпис в ДП Дія?
? Придбайте сертифікат кваліфікованого електронного підпису в одному із пунктів надання послуг, розташованих в різних містах України: https://bit.ly/3doMwZ0
Термін вашого сертифіката закінчується?
? Оновіть сертифікат онлайн в 4 кроки, не виходячи з дому: https://bit.ly/2XlLrfb
⚜️УРЯД ПЕРЕДАСТЬ ДО РАДИ ПЛАН ЗІ СТИМУЛЮВАННЯ ЕКОНОМІКИ ВЖЕ НАСТУПНОГО ТИЖНЯ
Уряд наступного тижня передасть у Верховну Раду програму стимулювання економіки для подолання наслідків COVID-19.

⛔️Кримські татари, які залишили півострів після анексії, можуть втратити своє майно – Джемілєв
⛔️Екс-радниця Обами допускає “російський слід” у заворушеннях в США
Сьюзан Райс допускає, що Росія могла підбурювати учасників заворушень або профінансувати їх
Екс-радниця з національної безпеки в адміністрації колишнього президента США Барака Обами Сьюзан Райс допускає, що за масовими заворушеннями в Штатах, виниклими після вбивства поліцейськими афроамериканця Джорджа Флойда, може стояти Росія. За її словами десствия відбуваються за сценарієм “з російської збірки п’єс”.
✅Понад чверть росіян готові до протестів через зниження рівня життя
Понад чверть росіян вважають можливими акції масового протесту через зниження рівня життя і приблизно стільки ж особисто готові взяти в них участь.
✅Польща заявила про масову інформаційну атаку Росії

Файного дня всім ??

Тетяна Геращенко

Залишити відповідь