Выборы Украина и США

Проти загрози президента США Трампа

4 червня 2020 р Хуберт Ветцель | Süddeutsche Zeitung повстання солдатів “Проти загрози президента США Трампа використовувати армію проти демонстрантів протестують колишній і новий міністри оборони. Це показує, в якому критичному стані перебуває американська політика”, – пише німецьке видання Süddeutsche Zeitung.

“Це хороша новина: американська армія виступає проти Дональда Трампа. В останні дні колишні генерали – часом в жаху, часом з огидою – по черзі критикували загрозу президента використовувати армію проти демонстрантів і бешкетників. (…) У середу протест дійшов до вищого рівня : спочатку президенту відкрито заперечив міністр оборони Марк Еспер. він вважає ситуацію далеко не такою загрозливою, щоб задіяти армію, сказав він. Пару годин по тому його попередник Джеймс Меттіс (…) виступив з безпрецедентно різкою позицією. Меттіс назвав загрозу Трампа суперечить конституції і аморальної “.

“Еспер, Меттіс і інші колишні офіцери, що заперечують Трампу, звичайно, мають рацію, – зазначає автор статті Хуберт Ветцель. – Це була б трагедія, якби американських солдатів використовували для того, щоб стріляти по американським громадянам лише з тією метою, щоб Трамп міг показати, який він сильний хлопець. Ніхто не може гарантувати, що в екстреній ситуації солдати зможуть відрізнити демонстранта, який використовує своє конституційне право на свободу слова і зібрань, від дебошира, який робить те ж саме, але додатково кидає каміння “.

“Заворушення і розбої, які стрясають Америку після смерті афроамериканця Джорджа Флойда, злочинні, небезпечні і неправильні. Але вони зовсім не досягли такого масштабу, який виправдав би використання армії. США не стоять на межі краху. Збереження громадського порядку або його відновлення – при необхідності за допомогою сили – в демократичній країні є завданням поліції “, – вказує видання.

“Але це і погана новина: армія США виступає проти Дональда Трампа. Адже як армія в демократії не повинна брати на себе завдання поліції, так і офіцери в демократії не повинні втручатися в політику. Меттіс і інші критики знають це дуже добре. Але те, що вони, незважаючи на це, вважають це за необхідне, показує лише, в якому критичному стані перебуває американська політика “. “Через три з половиною роки правління Трампа залишається зробити сумний висновок: солдатам доводиться рятувати стару демократію світу від власного президента”, – констатує Süddeutsche Zeitung.
https://www.sueddeutsche.de/politik/trump-militaer-mattis-1.4926589

Залишити відповідь