Украина Реформы

Оператор ГТС України

Оператор ГТС України· 5 червня ·  ⚡️Здійснилося! Сьогодні між ??Україною і ??Польщею також створена єдина віртуальна точка!

Раніше аналогічне об’єднання точок відбулось на кордоні ??Україна-??Угорщина – https://cutt.ly/ByBuu9E

Оператори ГТС України (ОГТСУ) та Польщі (Gaz-System) об’єднали дві існуючі точки міждержавного з’єднання – ?«Дроздовичі» та ?«Германовичі» – в єдину віртуальну точку ?«ВТЗ-Україна-Польща». А її потужність відповідає потужностям обидвох фізичних точок.

Sergiy Makogon: ”Створення віртуальної точки значно спростить імпорт газу в Україну з польського напрямку і посилить енергетичну безпеку України. Польща є нашим важливим партнером і дуже привабливим ринком, так як там є СПГ термінал, будуються газопроводи в Литву і Норвегію, що дозволить і Україні отримати доступ до цього ресурсу газу.
Вже зараз Україна готова приймати з ГТС Польщі до 6.6 млрд м3 газу на рік, але вийти на ці обсяги ми зможемо тільки після завершення ряду проектів реконструкції ГТС на польській території.”

Зміни набирають чинності з ?1 липня 2020 року. З цієї дати з ?07:00 ранку (за Києвом) бронювання потужності та номінації / реномінації подаватимуться лише для ?віртуальної точки «ВТЗ-Україна-Польща».

Відтепер користувачам мережі не потрібно обирати, через яку точку з’єднання слід здійснювати транспортування газу, а лише вказати ?напрямок транспортування.

Вже заброньовані потужності користувачів мереж по точках «Дроздовичі» та «Германовичі» будуть автоматично перенесені на потужності нової віртуальної точки «ВТЗ-Україна-Польща».

?Тариф на транспортування газу на точках міждержавного з’єднання не змінюється. Бронювання потужності відбуватиметься відповідно до діючих мережевих кодексів України та Польщі.

?? https://tsoua.com/news/operatory-gts-ukrayiny-ta-polshhi-stvoryly-yedynu-virtualnu-tochku-vtz-ukrayina-polshha/

?? https://tsoua.com/en/news/the-ukrainian-and-polish-tsos-establish-single-virtual-interconnection-point-gcp-gaz-system-ua-tso/

Залишити відповідь