RussiaGate Выборы Украина и США

Ex-F.B.I. Agent in Russia Inquiry Says Trump Is a National Security Threat – The New York Times

Источник: Ex-F.B.I. Agent in Russia Inquiry Says Trump Is a National Security Threat – The New York Times

Колишній агент ФБР у Росії дізнався, що Трамп є загрозою національної безпеки
Пітер Стрзок, якого було звільнено за розсилку текстів проти Трампа, зіграв центральну роль як в електронному листі Хіларі Клінтон, так і в розслідуванні Трампа та Росії.
Колишній агент ФБР Пітер Стрзок розкриває деталі в новій книзі про дебати бюро щодо розслідування президента Трампа.Кредит …Ерін Шафф для The New York Times
Адам Голдман
Автор Адам Голдман
5 вересня 2020 р

ВАШИНГТОН – Колишній старший агент ФБР у центрі розслідувань електронного сервера Хіларі Клінтон та зв’язків Трампа з Росією захищає обробку запитів і оголошує президента Трампа загрозою національній безпеці в нових мемуарах, одночасно визнаючи, що бюро зробило помилки, які перекрили президентські вибори 2016 року.

Колишній агент Пітер Стрзок, якого було вилучено зі складу спеціального адвоката, а згодом звільнено через зневажливі тексти, які він надіслав про пана Трампа, здебільшого мовчав, оскільки президент та його прихильники зневажали його.

Але в новій книзі пана Стржока “Скомпрометована”, копія якої була отримана газетою “Нью-Йорк Таймс” перед її публікацією у вівторок, є детальний опис руху двох політично токсичних розслідувань та сильні вибачення за дії бюро. Пан Стрзок також розкриває подробиці внутрішньої дискусії ФБР щодо розслідування самого президента, написавши, що питання виникло на початку президентства Трампа, і припускаючи, що агенти придивлялися до оточуючих пана Трампа. Сам пан Стрзок спочатку був проти розслідування президента.

Але в їдкій оцінці пан Стзок робить висновок, що пан Трамп безнадійно корумпований і загрожує національній безпеці. Розслідування, за якими керував пан Стрзок, показали “готовність президента прийняти політичну допомогу від такого опонента, як Росія, – і, як випливає з цього, його готовність зруйнувати все, за що виступає Америка”.

“Це не патріотично”, – пише пан Стрзок. “Це навпаки”.

Інсайдерський погляд пана Стрзока служить протидією зусиллям пана Трампа та його союзників щодо дискредитації російського розслідування. Генеральний прокурор Вільям П. Барр призначив ветерана-прокурора для перевірки поведінки ФБР, пана Стрзока та інших осіб на предмет можливих неправомірних дій та упередженості.

Генеральний інспектор Міністерства юстиції Майкл Горовіц виявив, що бюро мало достатньо підстав для відкриття розслідування, і не виявило доказів політичної упередженості. У своєму звіті він зазначив, що не знайшов доказів того, що політичні погляди пана Стрзока вплинули на роботу ФБР, але що його “глибоко турбують” тексти.

Пан Трамп та його прихильники використали ці тексти, коли вони вперше були розголошені наприкінці 2017 року, як доказ змови щодо знищення його кампанії та президентства.

“Повідомлення про мої тексти не тільки розігнали Трампа”, – пише пан Стрзок. “Це також відправило республіканців у Конгрес у праведний лай, даючи їм корм для правого обурення, яке врешті-решт закваситься в казку глибокого штату, яка поглине консервативні ЗМІ”.

У своєму Twitter пан Трамп відсвяткував звільнення пана Стрзока, колишнього офіцера артилерії армії та ветерана контррозвідки, який протягом 22-річної кар’єри працював над деякими делікатними питаннями національної безпеки ФБР, перш ніж відігравати центральну роль в обох “Клінтон”. електронною поштою та розслідуваннями щодо Трампа та Росії.

Пан Стрзок подав позов до Міністерства юстиції та ФБР, стверджуючи, що його звільнення було політично мотивованим.

У своїй книзі пан Стрзок неодноразово відкидає звинувачення у тому, що він був частиною зусиль у ФБР, щоб заподіяти шкоду пану Трампу. Він викладає аргументи для відкриття розслідування, відомого як “Ураган перехресний вогонь”, щодо того, чи співпрацювали члени кампанії Трампа з втручанням Росії у вибори 2016 року. ФБР “розслідувало достовірне твердження про діяльність зовнішньої розвідки, щоб з’ясувати, куди це призвело”, пише пан Стрзок. “Це почалося з Росії, і це завжди стосувалося Росії”.

Він також зазначає, що ФБР тримало розслідування якомога тихіше, щоб не нашкодити кандидатурі пана Трампа, обмеживши кількість людей у ​​бюро, які знали про це, намагаючись забезпечити, щоб його існування не просочилось до ЗМІ .

Коли пізніше чиновники ФБР розглядали можливість розслідування контррозвідки щодо президента, вони зіткнулися з витверезною реальністю. “Нам потрібно було поставити запитання, яке ніколи раніше не виникало за всю 240-річну історію нашої республіки: чи може сам президент США виступати в ролі агента іноземного супротивника”, – пише пан Стрзок.

За його словами, він був проти “практичних та філософських аргументів”. Врешті-решт ФБР розпочало розслідування президента після того, як він звільнив Джеймса Б. Комі з посади його директора в травні 2017 року, що також призвело до призначення спеціального адвоката.

Пан Стрзок розповідає про перший брифінг спеціального радника Роберта С. Мюллера III, колишнього директора ФБР, та викладення “запаморочливо складного портрету іноземного втручання”.

«І крім усього, на вершині цієї купи підступності та зради сидів президент, який брехав громадськості, зазирчав до Росії і, як тільки він про них дізнався, намагався заблокувати наше розслідування щоразу поворот », – пише пан Стрзок.

Пан Стрзок допоміг відібрати персонал ФБР, який працював на пана Мюллера. Він каже, що хотів переконатись, що аспекти роботи контррозвідки будуть “достатньо розглянуті”, і що недостатньо просто надіслати ФБР те, що вони знайшли

Коли пан Мюллер видалив пана Стжока з команди, дізнавшись про його тексти, що атакують президента, “ми все ще шукали правильний спосіб розслідування цих проблем контррозвідки”, пише пан Стрзок. Але розслідування справи зникло після того, як пан Стрзок пішов, частково тому, що на той час заступник генерального прокурора Род Дж. Розенштейн доручив пану Мюллеру зосередитися на можливих злочинах. Контррозвідувальні розслідування шукають можливі загрози національній безпеці.

ФБР було не готове до російського бліцу на виборах, незважаючи на попереджувальні знаки, пише пан Стрзок. Він каже, що бюро повинно було бачити, як наближається атака та наслідки, які вона матиме. Він додає, що уряд США також не “співпрацював так ефективно, як ми мали б”.

Пан Стрзок також присвячує значний час у цій книзі розслідуванню ФБР щодо використання приватним сервером електронної пошти місіс Клінтон, відомого в бюро під назвою Midyear Exam. Він визнає, що пан Комі допустив помилку, провевши прес-конференцію в липні 2016 року, сказавши, що ФБР не рекомендувало б обвинувачувати місіс Клінтон за неправильне використання секретної інформації, але що її поведінка була “надзвичайно необережною”.

Критики пана Комі назвали це висловлювання нападом ad hominem, який завдав шкоди її кампанії. Виступ пана Комі, а також пара листів до Конгресу безпосередньо перед виборами, що свідчать про те, що слідство було ненадовго відкрито, а потім закрито, найімовірніше коштували їй виборів, говорить пан Стрзок.

“І наскільки мені боляче визнати, росіяни не були єдиними, хто підштовхнув голку до Трампа”, – пише він. “Бюро теж”.

Пан Стрзок каже, що він пишається розслідуванням, яке, на його думку, проводилось професійно, але він скаржиться, що виділені на нього ресурси могли бути використані для боротьби з більшими загрозами, такими як Китай чи Росія.

Він каже, що не було порівняння між російським розслідуванням та запитом електронною поштою, який республіканці використовували як ковадло, щоб завдати шкоди місіс Клінтон.

“Середина року була неналежною справою, що мало чи мало вплив на національну безпеку”, – пише пан Стрзок. “Навпаки, Crossfire вивчав, чи хтось у кампанії Трампа проводив змову з росіянами – навіть до малоймовірного найгіршого сценарію, що Трамп був манджурським кандидатом”.

Пан Стрзок каже, що напади на нього та його сім’ю були болючими, і що він отримував погрози.

Він пише, що шкодує надсилаючи тексти, які закінчували його кар’єру, і шкоду, заподіяну ФБР через них. Коли його звільнили, пан Стрзок пише: “Після чверті століття в гонитві за ворогами нації, я сам вважався ворогом”.

Адам Голдман повідомляє про ФБР з Вашингтона і є дворазовим лауреатом Пулітцерівської премії. @adamgoldmanNYT

 

Залишити відповідь