Тетяна Геращенко

28 березня 2021 року

Щасливого ранку, друзі.
Дякую за мир Захисникам України. Здоров’я та перемоги!
Неділя. Що важливого?
????
46 країн виступили за територіальну цілісність України в сьому річницю резолюції Генасамблеї ООН


Голова Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) Тедрос Адханом Гебреєсус звернувся до країн, які мають вакцини проти коронавірусу COVID-19, із закликом жертвувати їх для бідніших регіонів.

“Я звертаюся із закликом до країн, які мають вакцини, внесені до списку ВООЗ для використання в надзвичайних ситуаціях, пожертвувати якомога більше доз, щоб допомогти нам досягти мети”, – сказав Гебреєсус у п’ятницю.

Він також звернувся до виробників вакцин допомогти забезпечити швидке транспортування препаратів.

“Є багато країн, які можуть дозволити собі пожертвувати дози, не порушуючи власних планів вакцинації”, – додав голова ВООЗ.


Остаточний звіт спеціалістів ВООЗ, котрі в січні-лютому відвідали Китай для дослідження походження COVID-19, буде готовий уже за лічені дні.
Як передає Укрінформ, про це під час брифінгу заявив голова уханської місії, експерт ВООЗ із зоонозних інфекцій і продовольчої безпеки Пітер Бен Ембарек.

За його словами, дослідження складається з сотень сторінок і перекладено англійською і китайською.


Рада Безпеки ООН обговорить ракетні випробування Північної Кореї
Європейські країни, представлені в Раді Безпеки ООН, зажадали скликати неофіційне засідання у зв’язку з останніми ракетними випробуваннями Північної Кореї.
????
“З 330 мільйонів доз вакцини, які вже були щеплені, ми не маємо жодної підтвердженої смерті від вакцини.” Експерти у США про наслідки скандалу довкола вакцини AstraZeneca, який може завадити її використанню в Америці та у світі.


Новий міністр енергетики США Дженніфер М. Гранхольм (Jennifer M. Granholm) заявила, що в багатьох частинах країни сонячна електроенергія вже дешевше електрики, одержуваної при спалюванні вугілля і інших видів викопного палива. Але це не привід зупинятися. Міністерство поставило мету знизити вартість сонячної електроенергії ще на 60% до 2030 року. Це означає, що сонячний кіловат повинен буде коштувати 2 центи


Байден обурився змінами до виборчого законодавства у Джорджії
Президент США Джо Байден різко розкритикував зміни до виборчого законодавства у штаті Джорджія, які набули чинності увечері 25 березня.


Байден запросив на кліматичний саміт 40 світових лідерів, у тому числі РФ та Китаю
Президент США Джо Байден запросив 40 світових лідерів на віртуальний кліматичний саміт. Серед запрошених також президенти РФ Владімір Путін і президент КНР Сі Цзіньпін.


???
Байден пропонує створити проєкт на противагу китайському “Один пояс, один шлях”
Президент США Джо Байден запропонував демократичним країнам створити власний інфраструктурний проєкт на противагу китайському “Один пояс, один шлях”.
Наступного тижня Байден планує оприлюднити багатомільйонний план модернізації інфраструктури США. За його словами, це забезпечить збільшення інвестицій Сполучених Штатів у перспективні нові технології, зокрема квантові обчислення, штучний інтелект та біотехнології.
????
Світовий Конґрес Українців висловив обурення через черговий факт порушення прав людини у Російській Федерації щодо українських активістів і закликав світову спільноту стати на їх захист та засудити дії РФ.
Як передає Укрінформ, про це повідомив СКУ.

«Цього разу у­тисків зазнала голова комісії з питань культури та роботи з молоддю МГО КОО «Український конгрес», голова Єкатеринбурзького відділу Спілки українок Росії Лідія Демай. 9 березня її було викликано до міграційної служби Єкатеринбурга. Лідію закрили на замок в кабінеті разом із чотирма працівниками міграційної служби і ФСБ та утримували близько чотирьох годин. Її піддавали психологічному і моральному тиску, а також погрожували їй та членам її родини. Лідія Демай була позбавлена права на юридичний захист», – йдеться в повідомленні.


Велика Британія і ЄС у вихідні можуть домовитися з питання про постачання вакцин від COVID-19
????
Британія переконує країни НАТО бути “політичним бастіоном” проти агресивності Росії
Велика Британія закликає, щоб країни НАТО протидіяли загрозі з боку Росії і домоглися, щоб Москва постала перед реальними наслідками за свої «ворожі дії».

В офіційному повідомленні з нагоди обговорення питань щодо Росії на другий день зустрічі міністрів закордонних справ альянсу йдеться, що британський представник Домінік Рааб вкаже на розвиток російської агресивної діяльності «з використанням нових і підривних технологій, які ставлять під загрозу демократії та відкриті суспільства у світі».

«Це включає створення Росією новітніх ракетних систем здатних оминати звичайні оборонні системи і підтримувані державою кібернапади, спрямовані на важливі дані, а також намагання втручатися у вибори та поширювати дезінформацію про коронавірус», – сказано у повідомленні.

Британський міністр також заявляє про підтримку Лондоном «політики відкритих дверей для членства НАТО, зокрема для країн, які зазнали російської агресії, таких як Україна і Грузія».

«Велика Британія, як провідна оборонна і дипломатична сила, повністю підтримує НАТО як потужний чинник військового стримування загроз з боку Росії, але також і як міцний, об’єднаний політичний бастіон проти дестабілізуючих дій Москви», – процитовано у повідомленні.

Дводенна зустріч 23-24 березня на рівні чільних дипломатів відбувається безпосередньо у Брюсселі вперше після понад року, і в ній вперше бере участь новий державний секретар США Ентоні Блінкен.
????
Євросоюз зробив крок до запровадження нових правил безвізу. Наприкінці минулого тижня інституції ЄС досягли згоди щодо того, як працюватиме нова система і як вона отримуватиме інформацію з ключових баз даних. Попереду – нетривалий період документального оформлення, формальне схвалення рішення, і вже з початку 2022 року нова система має запрацювати на практиці.

Тож після відновлення повноцінної дії безвізу – а вона невдовзі справді відновиться – треба бути готовим до зміни його правил.

Ці нововведення не є несподіваними. “Європейська правда” і раніше розповідала про те, що ЄС готує запуск так званої системи авторизації поїздок – ETIAS, яка зобов’яже українців, що їздять до ЄС (і не лише до держав Шенгену!), раз на три роки реєструватися у спецсистемі і в більшості випадків – сплачувати збір за це.
???
Міністр оборони Великої Британії Домінік Рааб на саміті НАТО планує говорити про загрози, що становить Росія, а також допомогу і перспективи членства в альянсі для України, повідомляє британська Independent.

Представники країн НАТО збираються 24 березня на першу в цьому році зустріч “наживо”, аби обговорити, з-поміж іншого, загрози з боку Росії і погодити кроки, які стануть “реальними наслідками її ворожої діяльності” щодо Заходу, розповідає газета.

За інформацією видання, пан Рааб говоритиме про те, що “Росія застосовує нові та руйнівні технології, що загрожують демократіям та відкритим суспільствам у всьому світі”. Він також наголосить, що, попри “брекзит”, Велика Британія повністю підтримує НАТО як військовий стримувальний чинник і “сильний, єдиний, політичний оплот проти дестабілізаційної діяльності Москви”.

Особливу увагу пан Рааб хоче привернути до розробок Росією новітніх ракетних систем та інших озброєнь, а також до численних кібератак, що підтримуються російським керівництвом, і спрямовані на втручання у вибори і поширення дезінформації про коронавірус.
???
Держборг України в лютому збільшився в доларах на 0,74% і знизився в гривні на 0,21%


МВФ і Україна в найближчі кілька місяців продовжать обговорення реформ у бюджетній і фіскальній сферах – фонд
Міжнародний валютний фонд повідомив про продовження переговорів з Україною для першого перегляду програми stand-by і узгодження добре сфокусованого набору реформ, необхідних для забезпечення стійкості бюджету в середньостроковій перспективі й захисту стабільності фінансового сектора.

“Порядок денний на наступні кілька місяців полягає в тому, щоб продовжити обговорення цього набору реформ”, – повідомив представник МВФ Джері Райс (Gerry Rice) на традиційному брифінгу в четвер у Вашингтоні.

Він додав, що програма реформ залишається незавершеною стосовно домовленостей щодо послідовних програм фонду, тому для України важливо продовжувати рухатися вперед у створенні умов для інклюзивного зростання і зростання після кризи.


Основні акціонери Калашніков і Сoncorde Сapital викупили міноритарну частку медмережі “Добробут” у Horizon Capital
???⚙️
Укази 2013 року Про призначення суддями Конституційного Суду України (КС) Олександра Тупицького і Олександра Касмініна скасовані за результатами аудиту указів екс-президента України Віктора Януковича, проведеного на виконання рішення Ради національної безпеки і оборони


30 березня комісія Державіаслужби розгляне заявки авіакомпаній МАУ, SkyUp і Bees Airlines на право для шести регулярних і чартерних маршрутів.

Про це повідомляє avianews.com

МАУ хоче:

регулярно літати з Києва в Газіпаша в Туреччині (чотири рази на тиждень)
і розширити право на лінію Київ-Бодрум (до семи рейсів на тиждень).
Bees Airline хоче здійснювати один регулярний рейс на тиждень із Запоріжжя до столиці Албанії Тірани.

SkyUp запросив права на регулярні польоти

з Києва в Бодрум, Гельсінкі (по чотири рази на тиждень)
зі Львова в Баку (два рази на тиждень).
Авіакомпанія попросила розширити її право на лінії Київ-Лондон з трьох до семи рейсів на тиждень і дозволити їм по два чартерні рейси в тиждень на маршруті Київ-Ташкент.


Родини Героїв Небесної Сотні вимагають у влади:
? Винести на розгляд позачергового комітету в понеділок законопроект про заочку 2164 і
? Затвердити правки до цього законопроекту, які узгоджені більшістю парламентських фракцій, які дозволяють притягнути до відповідальності беркутівців-втікачів, зокрема тих, які переховуються на тимчасово окупованій території і на території країни-агресора – Росії.
? Прийняти закон вцілому на позачерговому засіданні Верховної Ради до кінця березня (це 30.03 наразі)
PS: Нагадаю, комітет і рада вирішили зібратись позачергово щодо подій на Банкові 20.03.2021 р. і внесення змін до КпАП. Відтак Громадська Організація «Родина Героїв Небесної Сотні» вимагають включити до повістки більш важливе і критичне питання ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРИТЯГНЕННЯ ДО ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ОБВИНУВАЧЕНИМ У ВБИВСТВАХ НЕБЕСНОЇ СОТНІ

Файного дня всім ??

Залишити відповідь