Тетяна Геращенко

Щасливого ранку, краяни. Вівторок. Що важливого?

Щасливого ранку, краяни.
Вівторок. Що важливого?

????
⚜️ Україна домовлятиметься про компенсації жертвам авіакатастрофи в Ірані від імені п’яти країн
⛔️В Офісі генерального прокурора України відповіли на інформацію засобів інформації в Нідерландах про те, що через реформи системи прокуратури в Україні втратили посади українські представники в розслідуванні і підготовці до суду кримінальної справи про збиття літака рейсу MH17: з шести прокурорів п’ятеро були звільнені, один втратив статус прокурора.
????
⚜️Окружна прокуратура США у Нью-Йорку розглядає можливість висунення нових звинувачень ексадвокату Трампа Руді Джуліані, його бізнес-партнеру Леву Парнасу, а також ще одній особі у справі про шахрайство, пов’язаній з введенням в оману інвесторів.
⚜️Спікер Палати представників США, впливова конгресвумен від Демократичної партії Ненсі Пелосі закликала однопартійців “бути єдиними”, щоби не дати Дональду Трампу переобратися на другий президентський термін.
Про це вона заявила в інтерв’ю американському телеканалу CNN.
“Я навіть не можу уявити ситуацію, щоби його (президента Трампа – ред.) переобрали би знову. Втім ми нічого не сприймаємо за належне – і як я вже говорила, ми повинні мати власне бачення майбутнього… Ми повинні бути єдиними для того, щоби не дати йому обратися на другий термін”, – зауважила Пелосі.
⚜️У Сенаті готові реагувати на звільнення Трампом свідків по справі імпічменту
“Вибір того, хто служитиме в вашій команді – це одна річ. Виганяти тих, хто не є лояльним до вашої особистої політичної програми – це зовсім інше”, – заявив сенатор Роберт Менендес, коментуючи рішення президента Трампа звільнити з посад ключових свідків, які виступали під час слухань у Палаті представників.
⚜️Військова допомога США для України має своєю метою допомогти Києву захистити себе від російської агресії.
Про це заявив держсекретар США Майл Помпео під час виступу на Мюнхенській конференції з безпеки, повідомляє пресслужба Держдепу.
З тією ж метою, за словами Помпео, США надає допомогу Україні у сфері кібербезпеки.
⚜️Голова корпорації Facebook Марк Цукерберг заявив, що адміністратори соціальної мережі щодня видаляють близько мільйона фейкових акаунтів, частина з яких пов’язані з політичними кампаніями різних урядів. Про це він заявив у своїй промові на міжнародній конференції з безпеки в Мюнхені.

«Зараз ми видаляємо понад мільйон фальшивих акаунтів в день. Переважну більшість з них виявляють протягом декількох хвилин після реєстрації. Велика частина з них не пов’язана з державними суб’єктами, які намагаються вплинути на вибори. Вони є комбінацією спамерів і людей, які намагаються робити різні речі. Але, безумовно, деякі з них – частина кампаній урядів», – сказав Цукерберг.

За його словами, Facebook довелося поміняти алгоритми і політику відстеження активності користувачів після скандалу з виборами в США 2016 року. Тоді Росію звинувачували у веденні інформаційної кампанії, в тому числі і в фейсбуці, яка, імовірно, допомогла Дональду Трампу перемогти на президентських виборах. Після цього Цукерберга викликали в Конгрес для надання свідчень.
⛔️США не призначатимуть спецпредставника з питань Донбасу – експосол
Сполучені Штати не призначатимуть спеціального представника з питань Донбасу.
????
⚜️Канадський уряд ініціював громадське обговорення варіантів удосконалення угоди про вільну торгівлю з Україною.
Про це в Оттаві оголосила міністр міжнародної торгівлі Канади Мері Енджі, передає кореспондент Укрінформу.
“Канада рішуче налаштована забезпечити своїм громадянам та підприємствам доступ до можливостей і споживачів на світовому ринку. Більш сполучений світ надає усім відчутні переваги, створюючи більше гідних робочих місць для середнього класу та зміцнюючи нашу економіку. Шляхом громадських обговорень я закликаю усіх канадців висловити свої думки стосовно майбутнього оновлення наріжної угоди про вільну торгівлю з Україною”, – сказав Енджі.
У міністерстві міжнародної торгівлі додали, що консультації стосовно модернізації угоди “дадуть підприємцям, промисловості та всім громадянам можливість допомогти Канаді визначити її інтереси у перемовинах з Україною”.
⚜️IFES Ukraine

? Презентуємо рекомендації щодо вдосконалення виборчого процесу, розроблені під час конференції «Президентські та парламентські вибори 2019 року в Україні: Висновки та рекомендації»: http://bit.ly/2HsZF5d

? Організована Центральною виборчою комісією, IFES, Координатором проектів ОБСЄ в Україні та Радою Європи, конференція зібрала представників та представниць зацікавлених сторін у сфері виборів.

?️ Захід став майданчиком для відкритого й конструктивного діалогу щодо недоліків і переваг виборчого процесу під час проведення президентських та парламентських виборів 2019 року.

Протягом двох днів учасники працювали над розробкою рекомендацій за наступними напрямками:
? Адміністрування виборів;
? Реєстрація виборців;
? Проведення виборчих кампаній партіями, кандидатами; політичні фінанси; зловживання державними ресурсами;
? Спостереження за виборами;
? Голосування, підрахунок голосів виборців та встановлення підсумків голосування;
? Інклюзивність та доступність;
? Кібербезпека та дезінформація на виборах;
? Спори щодо виборів та виборчі правопорушення.

☝️ Конференція відбулася 14-15 листопада, тож учасники робочих груп мали змогу використати результати своєї роботи одразу після заходу. Таким чином, деякі з рекомендацій, сформульованих за підсумкам конференції, вже були втілені в життя з прийняттям нового Виборчого кодексу в грудні 2019 року.

? Ознайомитися з рекомендаціями можливо за посиланням: http://bit.ly/2vHvX9I

? Організація конференції стала можливою за підтримки USAID Ukraine – USAID Україна, Міністерства міжнародних справ Канади (Embassy of Canada in Ukraine) та британської допомоги від уряду Великої Британії (British Embassy Kyiv).
????
⛔️Президент Франції Еммануель Макрон підтвердив свої наміри домагатися відходу від політики ізоляції Москви, запровадженої Заходом у відповідь на агресію Росії в Україні і переходу до політики, яку французький керівник називає “стратегічним діалогом”.
На міжнародній конференції з питань безпеки у Мюнхені 14-16 лютого Макрон заявив, що збереження “теперішньої ситуації у відносинах з Москвою – найгірший варіант”.
⚜️Про Новий порядок денний
У рамках Ради асоціації Україна-ЄС, українська сторона розробила Новий Порядок у сфері юстиції, свободи та безпеки, що містив завдання за напрямками завершеного у 2017 році Плану дій з візової лібералізації з ЄС та Угоди про асоціацію, виконання якої триває. Вона його презентувала під час саміту Україна-ЄС влітку 2018 року.
У грудні під час засідання Ради асоціації Україна-ЄС його продовжили обговорювати. Рада асоціації погодилася активізувати співпрацю у сфері юстиції та внутрішніх справ. Серед сфер взаємного інтересу відзначено протидію відмиванню коштів та фінансуванню тероризму, боротьбу з організованою злочинністю та тяжкими міжнародними злочинами. Обидві сторони підкреслили необхідність подальшої співпраці у боротьбі з кібер- та гібридними загрозами в інтересах безпеки своїх громадян.
Над цими питаннями разом з європейськими колегами, зокрема з Консультаційної місії ЄС, працюють профільні міністерства та Урядовий офіс координації європейської та євроатлантичної інтеграції, який відповідає за розроблення та здійснення заходів з виконання домовленостей між Україною та Європейським Союзом. Водночас, Новий порядок залишається не затвердженим. Варто переглянути та узгодити завдання документу в умовах нового уряду та профільних органів влади з питань європейської інтеграції.
Публікацію підготовлено експертами аналітичного центру «Європа без бар’єрів» під егідою Української національної платформи Форуму громадянського суспільства Східного партнерства за сприяння Європейського Союзу та Міжнародного фонду «Відродження» в рамках проекту «Громадська синергія».
⛔️Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров висловив сподівання «продовження російсько-європейської співпраці на рівноправній, взаємовигідній основі». Про це він сказав в інтерв’ю італійській газеті «Стампа», передрукованому на сайті російського МЗС.
«Останні кілька років стали для наших відносин періодом втрачених можливостей. Діючи за принципом найменшого спільного знаменника, Євросоюз зберігає абсурдне пов’язування перспектив взаємодії з внутрішньоукраїнським врегулюванням. З ініціативи Брюсселя «заморожена» спільна робота з цілої низки напрямків. Продовжуються односторонні обмежувальні заходи, що завдають багатомільярдних збитків економіці самих європейських країн», – заявив Лавров.
Про розвиток торгівлі між підсанкційною зараз Росією та ЄС йшлося і в документі «Дванадцять кроків до посилення безпеки в Україні та євроатлантичному регіоні», який то з’являвся, то зникав на сайті Мюнхенської безпекової конференції та викликав критику в українського МЗС, низки українських політиків та американського аналітичного центру Atlantic council.
???
⚜️Створення постійного корпусу ЄС з охорони кордонів та берегової лінії дозволить зменшити тиск на “прифронтові” держави та “федералізувати” спільну систему охорони зовнішніх кордонів Євросоюзу.
Про це у неділю під час дискусії на Мюнхенській безпековій конференції заявив віцепрезидент Єврокомісії із захисту Європейського шляху життя Маргаритіс Шинас (Margaritis Schinas), повідомляє кореспондент Укрінформу.
“Наступного четверга у Брюсселі відбудеться надзвичайна Європейська рада, яка розгляне Багаторічну фінансову перспективу (на 2021-2027 роки). У вимірі міграції і безпеки у цій БФП є один центральний пріоритет: виконання рішення, яке ми разом ухвалили – мати постійний корпус для європейських кордонів та берегової охорони. Це буде перше європейське Агентство, яке матиме постійний штат у 10 000 службовців зі зброєю, в одностроях ЄС, із власним обладнанням. Це безпрецедентний крок у «федералізації» системи охорони наших кордонів”, – наголосив Шинас.
⛔️Росія відмовляється обговорювати питання України у форматі Ради Росія-НАТО.
Про це на брифінгу 17 лютого заявив міністр закордонних справ Росії Сергєй Лавров, повідомляє “Європейська правда”.
“Наші натівські колеги, генеральний секретар Єнс Столтенберг, коли вони заявляють про те, що вони відкриті до діалогу з Росією, вони лукавлять. Вони відкриті до діалогу, який вони розуміють як висунення претензій Росії, зокрема щодо України. Жодного разу Рада Росія-НАТО, яку вони активно пропагандують зараз, не збиралася без ультимативної спроби нав’язати нам розгляд українських проблем у цьому форматі”, – заявив він.
⛔️Австрія блокує відновлення морської місії ЄС у Середземному морі
Плани ЄС відновити морське патрулювання в Середземному морі зіткнулися з проблемами у понеділок, коли міністри закордонних справ намагалися переконати Австрію зняти свої заперечення.
⚜️Винищувачі НАТО двічі за тиждень супроводжували військові літаки РФ
???
⚜️в Києві стартував семінар «Розвиток госпітального сектору в Україні» в рамках Проекту Світового банку «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей» за підтримки Швейцарської агенції розвитку і співробітництва. Організатори семінару – Світовий банк, Міністерство охорони здоров’я України, Національна служба здоров’я, Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) та Проект USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я».
⚜️за програмою “5-7-9” бізнес уже отримав кредитів на 27 мільйонів
⚜️Ще 11 банків планують долучитися до програми “Доступні кредити 5-7-9%”
⚜️Голова правління НАК “Нафтогаз України” Андрій Коболєв провів консультації з інвестбанками та потенційними інвесторами щодо перспектив виходу Нафтогазу на первинне публічне розміщення акцій (IPO) і отримав позитивний відгук.
??⚙️
⚜️В Україні напрацьовано нову стратегію з видобутку газу “Тризуб”, яка може забезпечити значний прорив у цьому сегменті видобутку вуглеводнів.
⚜️ProZorro.Продажі
? Друзі, презентуємо щорічний рейтинг міст «Прозорро.Продажі» за результатами електронних аукціонів. Цього разу його очолюють Львів, Харків та Дніпро!
❓ Що продавали та скільки заробили на електронних аукціонах ProZorro.Продажі в 2019 році лідери та інші українські міста, читайте тут ➡ http://bit.ly/37ttflo
А ось дещо з найважливішого:
☑ Загальний дохід українських міст від аукціонів на “Прозорро.Продажі” – 880 млн грн.
☑ Найприбутковіший напрямок – мала приватизація – 836,08 млн грн.
☑ Львів продав найбільше об’єктів малої приватизації і заробив 354 млн грн.
ProZorro.Продажі Øleksii Sobolev Darina Marchak Андрій Мотовиловець (Andrey Motovilovets) Oleksiy Movchan Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тимофей Милованов Pavlo Kukhta Фонд державного майна України Dmitry Sennychenko
⚜️Українська стрічка «Якщо було завтра» отримала нагороду кінофестивалю в Лондоні
⚜️Українська авіакомпанія Windrose з квітня 2020 року почне здійснювати регулярні рейси між Києвом, Харковом, Дніпром, Львовом, Одесою та Миколаєвом.
⛔️Сивохо анонсував запуск платформи «примирення і єдності» Києва з окупованим Донбасом
⛔️Росія назвала умови проведення Нормандського саміту
Для проведення нової зустрічі у “нормандському” форматі необхідно побачити результати попередніх домовленостей.
Про це заявив заступник голови МЗС Олександр Грушко на полях Мюнхенської конференції з безпеки, пише РБК.
“Була абсолютно чітка домовленість, що нова зустріч у нормандському форматі має підбивати підсумки того, що було обговорено на попередній зустрічі. Це стосується розведення сил, припинення вогню, розмінування, обміну полоненими, впровадження формули Штайнмайера в українське законодавство і деяких інших речей”, – зазначив Грушко.
⛔️Росія надіслала агентів до Ірландії, щоб пошкодити трансатлантичні кабелі – ЗМІ
Росія надіслала агентів розвідки до Ірландії, щоб скласти карту точного розташування волоконно-оптичних кабелів на океанському дні, які з’єднують Європу з Америкою, підозрюють ірландські правоохоронні органи.
⛔️Асад встановив контроль над Алеппо, Росія розгорнула “зелених чоловічків”
Сирійська арабська армія офіційно взяла під контроль район Великого Алеппо після того, як останні бойовики, що залишилися, втекли на захід останньою відкритою дорогою.
⛔️Литва остаточно програла суперечку з “Газпромом” на 1,4 млрд євро
Литва остаточно програла майже восьмирічну суперечку з російським концерном “Газпром” про компенсацію в розмірі приблизно 1,4 млрд євро за занадто дорогі поставки російського газу в період 2004-2012 років.
✅Військовий конвой США увійшов у північно-східну Сирію
Конвой американських військових машин прибув з Іраку до провінції Аль-Хасака на північному сході Сирії
✅Угорщина може запустити імпорт газу з Азербайджану в 2023 році
✅У Німеччині затримали ультраправих, які планували напади на мечеті і шукачів притулку
У Німеччині заарештували низку членів ультраправого угруповання, які планували напади на мечеті, політиків і шукачів притулку.
✅Британський медіарегулятор оштрафував компанію за порушення телеканалом “НТВ-Мир Балтия” правил мовлення під час дискусії про отруєння ексофіцера ГРУ Сергія Скрипаля та його доньки у Солсбері у 2018 році.
Про це йдеться у рішенні, яке було оприлюднене на сайті регулятора.
“Ofcom отштрафував на 20 тисяч фунтів стерлінгів Baltic Media Alliance Limited щодо надання порушення мовлення з боку “НТВ-Мир Балтия” ”, – йдеться у рішенні.
✅ВМС США провели випробування балістичної ракети
Trident II – це єдина ракета, здатна нести ядерний боєзаряд, у ВМС США і Великобританії
Військово-морські сили США провели випробування балістичної ракети Trident II без бойової частини. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на прес-службу ВМС.
Запуск був проведений зі стратегічного підводного човна USS Maine класу “Огайо” в районі узбережжя Сан-Дієго (штат Каліфорнія) і став 178-м з моменту, коли ці ракети були поставлені на озброєння в 1989 році.
✅Міжнародна група громадянських розслідувань Bellingcat разом із партнерами, схожою російською групою The Insider і німецьким виданням Der Spiegel, встановили, що вбивство Зелімхана Хангошвілі, громадянина Грузії, чеченця за національністю й колишнього чеченського польового командира часів Чеченських воєн, у столиці Німеччини в серпні минулого року, спланувала і організувала Федеральна служба безпеки Росії.
Як мовиться в повідомленні про це розслідування, що тривало кілька місяців, його автори з’ясували, що підготовкою вбивства безпосередньо керували Едуард Бендерський, голова доброчинного фонду спецпідрозділу ФСБ «Вимпел», а також інші чільні діячі цього фонду.
За даними розслідувачів, які раніше встановили справжнє ім’я виконавця вбивства – Вадима Красикова (його після вбивства затримали в Берліні з документами на ім’я «Вадима Соколова», над ним нині триває суд за звинуваченнями в убивстві і порушенні законодавства про зброю), – той від початку 2019 року і до самого свого виїзду в Берлін часто спілкувався з вісьмома членами асоціації ветеранів «Вимпела» й іншими чільними представниками фонду Бендерського – про це свідчать дані білінгу мобільного телефона Красикова.

Файного дня всім ??

Залишити відповідь