Украина и ЕС Украина Реформы

Два дні у Києві працюють експерти митних адміністрацій Грузії, України, Азербайджану та Молдови.

Олександр Власов разом з Олесею Солтус та 4 іншими особами.

7 год · 

Два дні у Києві працюють експерти митних адміністрацій Грузії, України, Азербайджану та Молдови. Це є підготовкою до засідання Керівного комітету Проекту зі сприяння торгівлі і транспортуванню ГУАМ, який відбудеться 16-17 липня в Грузії.
Розробляємо багато електронних новинок, що повинні спростити зовнішньоторговельні відносини та збільшити товарообіг між країнами-членами ГУАМ. 
Сьогодні у неформальній обстановці зустрівся з колегами.
✅Отже, говорили про функціонування та взаємне визнання Уповноважених економічних операторів в наших країнах. І до засідання в липні грузинська та молдовська сторони повинні підготувати рамочний документ щодо цього питання. 
Запровадження УЕО передбачено угодами про асоціацію України, Грузії, Молдови та ЄС.
В Україні законопроект прийнятий в першому читанні і наразі йде підготовка до другого. В Азербайджані – закон відсутній, але, водночас, існують норми, що надають підприємствам переваги, які аналогічні УЕО.
Молдова вже реалізує це і статус УЕО мають 118 підприємств. Грузія запроваджує статус з 1 липня.
✅Плануємо в повному обсязі запустити проект «Цифровий торговий вузол ГУАМ». Це – інформаційно-довідковий ресурс, де буде міститися інформація щодо митних процедур та формальностей, які можуть бути корисними для підприємств. Мова йде про митні декларації, попередню інформацію щодо ввезення транспортних засобів та їх реєстрації, дані про ввезення товарів, номенклатуру, контакти митних органів.
Крім того, портал матиме митну статистику взаємної торгівлі між державами-членами ГУАМ та перелік товарів, що імпортуються та експортуються з кожної країни. Для фізичних осіб на ресурсі публікуватиметься інформація щодо митних правил при перетині митного кордону. Зараз йде процес наповнення даними цього порталу.
✅Розглядаємо перспективи застосування блокчейн-технологій при организації обміну митною інформацією. В Грузії запущений пілотний проект і за допомогою технології блокчейн перевіряється справжність сертифікатів походження, тобто легальність наданих для перевірки документів. Домовились, що Грузія та Азербайджан підготують концепцію проекту із застосування технологій в рамках ГУАМ.
Це-тренд. І, по суті, це буде перший такий сучасний проект, реалізований на рівні міждержавних об‘єднань.

Залишити відповідь