Интервью Украина Реформы

Якщо приватники не зацікавляться співпрацею з НСЗУ, це буде сигналом обговорити тарифи – замміністра охорони здоров’я Ковтонюк

Источник: Якщо приватники не зацікавляться співпрацею з НСЗУ, це буде сигналом обговорити тарифи – замміністра охорони здоров’я Ковтонюк

2020 рік

Це одна з найважливіших дат у трансформації системи охорони здоров’я. З цього року всі види медичної допомоги повинні фінансуватися за новою моделлю. Це означає, що медичні заклади, які надають спеціалізовану допомогу, матимуть угоду з НСЗУ Національна служба здоров’я України і отримуватимуть кошти за конкретно надані послуги пацієнтам.

Наразі триває активна фаза підготовки. На цей рік заплановані три пілотні проекти, які дозволять якісно “напрацювати” зміни. Це пілот в Полтавській області з відпрацювання нової моделі фінансування лікарень, відпрацювання оплат за діагностичні послуги на амбулаторному рівні медичної допомоги та пілотний проект по екстреній медичній допомозі. Вони допоможуть усім краще підготуватися до 2020 року.

До прикладу, пілот у Полтавській області триває з квітня 2019 року. Він технічно не надто цікавий для пацієнтів, але виконує важливу задачу — допомагає відпрацювати нові механізми фінансування Національній службі здоров’я України. А саме модель “гроші ходять за пацієнтом” на рівні спеціалізованої медичної допомоги.

Пілот по діагностичним послугам потрібен, щоб зібрати інформацію про кількість діагностичних послуг, які надаються в Україні. Це практично єдина частина послуг, про яку відсутня статистика. Але мети, щоб він почав працювати будь-якою ціною, ми не маємо. Тому наразі триває підготовка закладів у регіонах та активна робота з ними для якісного старту.

Пілотний проект по екстреній медицині вже працює в 6 регіонах — у Вінницькій, Донецькій, Одеській, Полтавській, Тернопільській областях і Києві. На нього закладено майже 1 мільярд гривень. Він розпочався з перенавчання персоналу, які проходять спеціальне навчання за програмою парамедика. http://bit.ly/2w9XON0. Згодом буде також розпочинатися закупівля нових автомобілів. Докладніше про перший етап трансформації екстреної медицини тут: http://bit.ly/2XYI7Zs

Щоб зміни почали працювати і на рівні спеціалізованої допомоги, медичні заклади мають добре підготуватися та виконати “домашні завдання”. Плануємо, що вони почнуть вчасно укладати договори з Національною службою здоров’я України з осені і зроблять це завдання до кінця 2019 року.

Ще кілька важливих умов — заклади мають реорганізуватися в комунальні, державні або казенні підприємства, а також бути комп’ютеризованими і підключеними до електронної системи eHealth. Це все реалістичні завдання, які первинка успішно виконала. Тож це можливо й на рівні спеціалізованої допомоги.

Зміни в охороні здоров’я України закріплені в законодавстві і є невідворотними. Незалежно від політичної ситуації в країні, закон буде діяти, а зміни триватимуть.

Більше про підготовку до 2020 року, тарифи, пілотні проекти та єдиний медичний простір, читайте в інтерв’ю Pavlo Kovtonyuk на Інтерфакс-Україна http://bit.ly/2Z61fkr

Залишити відповідь