Тетяна Геращенко

17 листопада 2020 року

Щасливого ранку, краяни.
Вівторок. Що важливого?
!!!Апеляційний суд Києва скасував заочний арешт Януковича
Апеляційний суд Києва частково задовольнив скаргу захисту експрезидента Віктора Януковича і скасував рішення про його заочний арешт.


«Репортери без кордонів» закликають звільнити затриманих у Білорусі журналістів

Організація «Репортери без кордонів» (RSF) закликає владу Білорусі звільнити затриманих представників ЗМІ.
Про це йдеться у заяві керуючого директора RSF Крістіана Міра, розміщеній на сайті організації, передає Укрінформ.
«Наразі 23 працівники ЗМІ перебувають під арештом у в’язниці – ми закликаємо негайно звільнити їх. Народ Білорусі має право бути повністю та незалежно поінформованим про ситуацію в країні», – йдеться у заяві.
Мір наголосив, що 15 листопада під час демонстрацій у Білорусі заарештовано більше журналістів, ніж у будь-які інші вихідні раніше.
За даними Білоруської асоціації журналістів, 23 журналісти були заарештовані під час демонстрацій у Мінську, Вітебську, Гродно та інших містах. Таким чином, загальна кількість працівників засобів масової інформації, заарештованих після президентських виборів, сягнула 336 осіб, щонайменше у 60 випадках щодо них застосовували насильство, заявили у RSF.


Джапарова закликає світ сприяти звільненню громадянських журналістів у Криму
Перша заступниця міністра закордонних справ Еміне Джапарова закликала міжнародну спільноту посилити тиск на Росію задля забезпечення звільнення дев’яти громадянських журналістів-кримських татар у тимчасово окупованому Криму.


Окупація Криму: правозахисники заявляють про 110 політв’язнів РФ
Кримська правозахисна група опублікувала повний список політв’язнів, заарештованих Російською владою в окупованому Криму – в ньому 110 осіб, переслідуваних з політичних або релігійних мотивів.
????
«Жодних корисних рішень»: Макрон розкритикував Радбез ООН
Президент Франції піддав критиці Радбез ООН в його нинішньому вигляді та заявив про необхідність більшої незалежності для Європи у сфері безпеки.


На протестах у Білорусі затримали майже 1200 людей – правозахисники


ЄС пришвидшено готує новий пакет санкцій щодо Білорусі – ЗМІ
Євросоюз прискорив підготовку нових санкцій щодо Білорусі після смерті від побиття у Мінську Романа Бондаренка.


Наступник Вірастюка: українець Олексій Новиков виграв у США змагання The World’s Strongest Man
????
Республіканці відмовились від узгоджених позовів у Джорджії, Мічигані, Пенсільванії та Вісконсіні, які намагалися зупинити сертифікацію виборів у штатах, в яких президент Трамп програв. Обраний президентом Джозеф Р. Байден-молодший зберігає свою перевагу над паном Трампом у Джорджії, оскільки продовжується перерахунок вручну.


Роберт О’Брайен каже, що Рада національної безпеки матиме “дуже професійний перехід”.


Відображаючи важливість січневого туру в Джорджії, який визначатиме контроль над Сенатом, обраний президент Джозеф Р. Байден-молодший, швидше за все, проводитиме агітацію в штаті до того, як вступить на посаду та перенаправить персонал та ресурси в демократичні кампанії там, чиновник заявив у неділю.
“Ви побачите передвиборну кампанію там, коли ми наблизимось до дня виборів”, – сказав Рон Клейн, якого пан Байден вибрав на посаді свого керівника апарату минулого тижня, в ефірі NBC “Meet the Press”. “Ми збираємось покласти туди людей, гроші, ресурси, щоб допомогти нашим двом хорошим кандидатам перемогти. Я дуже сподіваюся, що ми зможемо виграти ці місця “.
Якщо кандидати від демократів Джон Оссофф і Преподобний Рафаель Уорнок звільнять обох діючих республіканських партій, сенаторів Девіда Пердью та Келлі Лоффлера, і передадуть демократам фактичний контроль над Сенатом , містеру Байдену буде набагато простіше втілити свою політичну програму з питань коронавірусу, охорони здоров’я, податків, довкілля та інших питань.


Вирішує американський народ. У штабі Байдена прокоментували слова Трампа про сфальсифіковані вибори
Рон Клейн, якого демократ Джо Байден має намір зробити главою апарату Білого дому, прокоментував заяви президента США Дональда Трампа про те, що вибори президента були сфальсифіковані.
У коментарі NBC він зазначив, що своїми заявами Трамп підтверджує перемогу Байдена. Клейн нагадав, що рішення про те, хто буде працювати в Білому домі, приймає американський народ.
«Twitter Дональда Трампа не робить Джо Байдена президентом або навпаки. Американський народ це зробив», — заявив Клейн.


Головний інфекціоніст США радить не відмовлятися від масок після появи вакцини
Навіть після появи вакцини проти коронавірусу потреба в захисних масках та соціальному дистанціюванні не зникне.


Конгрес США ухвалив антидопінговий «акт Родченкова»
Верхня палата Конгресу США ухвалила «акт Родченкова», який дозволяє американським органам юстиції карати причетних до вживання допінгу на міжнародних спортивних заходах.


В Іллінойсі 22 листопада вшанують пам’ять жертв Голодомору
Віртуальна подія «Пам’ятаючи Голодомор: вшанування пам’яті жертв Голодомору-Геноциду в Україні» відбудеться 22 листопада в Іллінойсі за участі президента Світового конґресу українців (СКУ) Павла Ґрода.
????
Канада посилить охорону своїх депутатів – ЗМІ
Парламентська служба охорони Канади посилить захист депутатів з огляду на зростання ризиків застосування насильства проти них.


Президент СКУ виступить на форумі з питань реформ в Україні
Стан реформ в Україні обговорять під час онлайн-форуму «Діалоги про реформи: на шляху до Вільнюса» 17-27 листопада, в якому, зокрема, візьме участь президент Світового конґресу українців (СКУ) Павло Ґрод.
????
Вдова Литвиненка подала позов до ЄСПЛ проти Росії на 3,5 млн євро – The Guardian


У Британії вчені проти планів Джонсона провести масове тестування на коронавірус
Вчені попередили, що неефективні стратегії тестування і неточні тести можуть поставити під загрозу довіру до тестування в цілому.


Британія просить РФ натиснути на своїх “маріонеток” через нові КПВВ на Донбасі
Велика Британія вважає, що Росія повинна натиснути на бойовиків щодо нових КПВВ на Донбасі.
????
Європа зіткнулася із серйозними стратегічними викликами в нинішньому антагоністичному міжнародному середовищі, де наростає геополітичне суперництво
Після обрання Джо Байдена новим президентом США у Європи з’явилася надія, що трансатлантичні відносини повернуться в нормальний стан. Але не можна просто повернутися до минулого. Америка, що зіштовхнулася з такою великою кількістю внутрішніх і міжнародних проблем, цінуватиме трансатлантичні відносини лише настільки, наскільки ці відносини приноситимуть їй реальну цінність. Посилення Європи, що буде нести на своїх плечах більше глобальних обов’язків, дозволить це забезпечити.


Угорщина і Польща заблокували бюджет ЄС і план порятунку економіки на 1,8 трлн євро

Угорщина і Польща в понеділок заблокували прийняття бюджету і фонду відновлення на 2021-2027 роки, оскільки він включав пункт, який ставить доступ до грошей в залежність до дотримання верховенства права.
Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на Reuters.
Посли урядів країн ЄС на зустрічі в Брюсселі повинні були схвалити компроміс, досягнутий з Європейським парламентом щодо пакета в 1,8 трлн євро, але не змогли цього зробити через вето Варшави і Будапешта.
Головуюча в ЄС Німеччина заявила, що посли дійсно голосували щодо зв’язку між грошима ЄС і повагою до верховенства права, тому що це голосування вимагало тільки кваліфікованої більшості, і опозиція Варшави і Будапешта не могла зупинити його.


Місія на Донбасі через дії бойовиків фактично розділена натроє – ОБСЄ
Унаслідок запроваджених збройними формуваннями РФ обмежень Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ на Донбасі фактично розділена на три зони операційної діяльності.


У Молдові порахували 100% голосів – перемогла Санду
Лідер партії «Дія та солідарність» (PAS) Мая Санду виграла другий тур виборів президента Молдови.


Санду націлена вести з Україною прагматичний діалог
Лідер партії «Дія та солідарність» Мая Санду, котра перемогла на президентських виборах у Молдові, хоче вести прагматичний діалог з усіма країнами, у тому числі з Україною.


ЄС готовий допомогти Молдові в боротьбі з корупцією – президент Єврокомісії
Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн привітала Маю Санду з перемогою на виборах президента Молдови та висловила готовність допомагати країні в боротьбі з корупцією.


ЄС розширить список санкцій щодо Білорусі до 200 осіб – Тихановська
Лідер білоруської опозиції Світлана Тихановська і її команда домовляються про розширення Євросоюзом списку санкцій білоруських чиновників за репресії щодо учасників протесту.


Санкції ЄС проти Лукашенка і К° включають обмеження в’їзду та замороження рахунків
У Європейському Союзі наразі проводяться консультації щодо розширення персональних санкцій проти білоруських чиновників, і не виключено додання до цього списку компаній.


Запрошуємо вас на онлайн-форум «Діалоги про реформи: на шляху до Вільнюса» за участі Прем’єр-міністра України, міністрів, депутатів і послів країн-партнерів України.
Під час форуму провідні політики та експерти обговорять прогрес впровадження реформ за рік діяльності Уряду та Парламенту, а також пріоритети реформ в Україні на 2020-2021 роки.
Відбудуться 23 панельні дискусії, серед яких:

  • Стан і пріоритети впровадження реформ в Україні
  • Євроатлантична інтеграція та національна безпека
  • Конституційна реформа і реформа Парламенту
  • Судова реформа
  • Реформа органів правопорядку
  • Антикорупційна політика
  • Економічні реформи
    Детальна програма: https://bit.ly/32rEBGT
    Захід транслюватиметься на Facebook-сторінці Коаліції РПР та платформі ZOOM, де буде можливість письмово поставити запитання до спікерів: https://bit.ly/36BqArN
    ! До уваги журналістів: у зв’язку з карантинними заходами, обмежений прес-підхід спікерів можливий лише по завершенню панельних дискусій.
    Місце проведення форуму (вхід виключно для представників ЗМІ): Клуб Кабінету Міністрів України (м. Київ, вул. Інститутська, 7).
    Акредитація ЗМІ: https://bit.ly/2JULESg
    Контактна особа: PR-менеджер Коаліції РПР Кривошеєв Дмитро, 099 075 68 20, dmytro.kryvosheiev@rpr.org.ua
    Інформаційний партнер форуму – UA: Українське радіо
    Форум проводиться в межах підготовки до Ukraine Reform Conference, яка є ключовою щорічною міжнародною подією, присвяченою експертному обговоренню прогресу реформ в Україні. У 2021 році URC відбудеться у Вільнюсі, Литовська Республіка.
    Організаторами форуму є Коаліція РПР у партнерстві з Посольством Литовської Республіки в Україні за підтримки Міністерства закордонних справ Литовської Республіки, проєкту ЄС «Право-Justice» та проєкту Програми розвитку ООН в Україні «Громадянське суспільство задля розвитку демократії та прав людини в Україні», який фінансується Міністерством закордонних справ Данії. Форум організовано в межах проєкту «Базова підтримка “Коаліції Реанімаційний пакет реформ”, який реалізується Коаліцією РПР завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) у межах проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України», який реалізується ІСАР «Єднання» у партнерстві з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ).

Трансадріатичний трубопровід завершено: Азербайджан почав поставки газ в Європу
TAP – це європейська ділянка Південного газового коридору, по якому щорічно буде транспортуватися 10 мільярдів кубометрів газу з Азербайджану на кілька ринків Європи
???
Присутність військових США у країнах Балтії стримуватиме Росію – експерт
Контингент НАТО в державах Балтії є сильним чинником стримування Росії, але насправді всерйоз Москва сприймає лише американських військових.


Діалог НАТО з Москвою має поєднуватися з жорсткими санкціями – політолог

Діалог з Росією за її нинішньої поведінки можливо вести виключно за підтримки санкцій та посилення оборони НАТО.
Таке переконання висловив президент Чиказької ради з глобальних питань, колишній постпред США в НАТО Іво Даалдер під час берлінської експертної конференції NATO Talk-2020, повідомляє кореспондент Укрінформу.
«Не може бути повернення до business as usual (звичайного бізнесу) з режимом, який поводиться варварськи», – підкреслив Даалдер. Але, додав він, це не означає «цуратися Москви», адже навіть на піку Холодної війни велися дискусії щодо режиму контролю над озброєннями та іншим питанням. Що це означає, так те, що діалог має комбінуватися з жорсткими заходами: санкції через Крим, а також через вбивства опонентів Путіна мають продовжуватися. Окрім того, необхідно посилювати ефективність оборонних можливостей Північноатлантичного альянсу в Східній Європі, що має стати підтвердженням абсолютної відданості НАТО захистити кожного свого члена відповідно до Статті 5 і кожен сантиметр своєї території, сказав політолог.


В.о. міністра оборони США і генсек НАТО обговорили “російську загрозу” Виконуючий обов’язки міністра оборони США Крістофер Міллер, який зайняв цей пост після відставки Марка Еспера, обговорив з генеральним секретарем НАТО Йенсом Столтенбергом проблему загрози, “що виходить від Росії”, повідомив Пентагон. “В.о міністра Міллер і генсек Столтенберг обговорили питання, пов’язані з погрозами з боку Росії і викликами з боку Китаю”, – йдеться в поширеному Пентагоном повідомленні про що відбулася телефонній розмові двох керівників. У ньому говориться, що вони також торкнулися “важливі питання, що виникають в трансатлантичному альянсі, і спадкоємність політики США після зміни керівництва”.


Росія планує побудувати базу військово-морських сил в Судані. Про це стало відомо після того, як оборонне відомство РФ оприлюднило текст відповідної угоди.
Згідно з угодою, Судан надасть Росії у безкоштовне користування ділянку землі та можливість користуватись портовою інфраструктурою. База складатиметься з логістичного центру, де буде розміщено до 300 людей а також судноремонтного блоку. Там зможуть перебувати до чотирьох кораблів ВМС, включаючи з атомними двигунами, пише видання Defense News про угоду. Росія ж погодилась безкоштовно постачати зброю та військове устаткування для повітряної оборони бази.
Ця база стане першою базою Росії в Африці з часу розвалу СРСР, який мав базу в Сомалі.
Минулого місяця США оголосили про плани усунути Судан з переліку країн-спонсорів тероризму, після відставки Омара аль-Башира в результаті пмасових протестів в 2019 році. Саудівська Аравія та ОАЕ залишаються важливими гравцями в Судані і надають фінансову допомогу новому урядові, пише Радіо Свобода.
???
Укрпошта залучить € 63 мільйони від ЄБРР на розвиток інфраструктури
Національний поштовий оператор «Укрпошта», Міністерство інфраструктури України та Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) підписали угоду про надання кредиту у розмірі 63 млн євро.


Катерина Рожкова
Перший заступник Голови Національного банку України
Від Середньовіччя до цивілізації. Що змусить колекторів дотримуватись правил ринкової поведінки
Як захистити позичальників, зберігши при цьому інтереси кредиторів? Національний банк, омбудсмен та група народних депутатів напрацювали законопроєкт 4241. Він встановлює чіткі правила роботи колекторів, а також вимоги до їхньої етичної поведінки. Контролюватиме дотримання вимог Національний банк. А у разі порушень — накладатиме санкції.


ПриватБанк відсудив 1 мільярд у компанії, пов’язаної з Коломойським
Господарський суд Одеської області задовольнив позов Приватбанку до ТОВ «Агротермінал» та вирішив стягнути з відповідача на користь позивача 1 млрд грн заборгованості.


!!!Керівник комітету Ради припускає, що парламент не зможе розглянути держбюджет-2021 до кінця року
???⚙️
Україна та Іспанія проведуть онлайн бізнесмарафон
Посольство України в Іспанії 16 листопада розпочинає онлайн чотириденний бізнесмарафон «Україна-Іспанія», який включатиме бізнесконференцію та зустрічі представників дипустанов та бізнесу обох країн.


Українські підприємці, туроператори та ТПП Північної Македонії спільно розвиватимуть туризм
Українські підприємці Північної Македонії, ряд українських туроператорів та керівництво Департаменту туризму при ТПП Північної Македонії з енергетики підписали договір про співпрацю.


Індекс реформ в Україні вперше показав деградацію
Рішення Конституційного суду по е-декларуванню опустило Індекс реформ до мінусових значень.
Про це повідомила керівниця і редакторка проєкту iMoРe Тетяна Тищук.
Індекс моніторингу реформ (іМоРе) став від’ємним і становив «-0,8 бала» за період з 19 жовтня по 1 листопада.
Індекс може коливатися від «-5» до «+5».
«У попередньому раунді індекс дорівнював 0 (нуль) балів», – зазначила вона.
За свою історію з початку 2015 року індекс був нульовим 6 разів. Негативне значення індексу спостерігається вперше.
У 8 зі 146 раундів були негативні оцінки за окремі напрямки, проте вони врівноважувалися позитивними оцінками за іншими напрямками, й загальна оцінка не падала нижче нуля.
Рішення КСУ про неконституційність положень антикорупційного законодавства щодо декларування представниками державних органів доходів та майна було оцінено в «-4,5 бала».
КСУ визнав неконституційними повноваження НАЗК з моніторингу та контролю за виконанням законодавства з питань етичної поведінки представників державних органів, запобігання та врегулювання їх конфлікту інтересів, контролю та перевірки декларацій їхніх доходів та майна, зберігання та оприлюднення таких декларацій, проведення моніторингу способу їх життя тощо. Це рішення суттєво впливає на спроможність антикорупційної інфраструктури, яка була збудована в Україні починаючи з 2014.
Індекс Моніторингу Реформ (ІМоРе) VoxUkraine має надавати комплексну оцінку зусиллям влади України зі впровадження економічних реформ. Індекс базується на експертних оцінках змін у регуляторному середовищі за п’ятьма напрямками: державне управління, державні фінанси, монетарна система, бізнес середовище, енергетика.


Видали ще два томи Великої української енциклопедії
Видано другий та третій томи Великої української енциклопедії.


Росія направила в Карабах вже 140 літаків з миротворцями
Міноборони РФ з 10 листопада направило в Нагірний Карабах вже 140 літаків з миротворцями.


Росія розмістила в Нагірному Карабаху «Гради» – ЗМІ
Росія розмістила реактивні системи залпового вогню «Град» на території Нагірного Карабаху, яку вона контролює відповідно до мирних домовленостей, укладених 9 листопада.

Файного дня всім ??

Залишити відповідь